S/CA125

CA125 |تفسیر آزمایش تومور مارکر تخمدان|بهترین زمان برای آزمایش ca125

CA125

آزمایش CA125 پروتئین خاصی را در جریان خون اندازه گیری می کند که نشان دهنده ابتلا بیمار به سرطان های تخمدان ، اندومتر و لوله های فالوپ می باشد. پزشکان از این آزمایش به منظور پیگیری میزان موثر بودن درمان در افراد تحت درمان مبتلا به سرطان بهره می گیرند. علاوه بر این سطوح افزایش یافته CA125 را در بیماری های دیگری نظیر اندومتریوزیس و یا حالات فیزیولوژیکی مانند حاملگی نیز به چشم می خورد.

سلول ها پروتئینی با عنوان CA125 را بر روی سطح خود تولید می کنند که در جریان خون رها می شود. CA125 یک تومور مارکر یا یک بیومارکر است که افزایش سطح آن می تواند حاکی از ابتلا فرد به سرطان باشد. مطالعات نشان می دهند که بیش از 80 درصد بیماران که دچار بدخیمی تخمدان پیشرفته هستند و حدود 50 درصد از افرادی که در مراحل ابتدایی ابتلا هستند سطوح افزایش یافته CA125 را در سرم خود نشان می دهند. در بیماری های غیر سرطانی مانند اندومتریوزیس ، فیبروئیدهای رحمی و حالات فیزیولوژیک مانند حاملگی نیز افزایش سطح CA125  به چشم می خورد.

 S/CA125

تفسیر نتایج حاصل از آزمایش CA125

زمانی که پزشک به ابتلا فرد به سرطان تخمدان مشکوک شود این آزمایش را درخواست می دهد تا درتشخیص به او کمک نماید. همچنین در بیمارانی که تحت درمان سرطان تخمدان هستند ، انجام این آزمون می تواند به پزشک در موثر بودن شیوه درمان اطلاعات لازم را بدهد. چرا که کاهش سطح CA125 در این افراد می تواند حاکی از موثر بودن روش درمانی دارد در حالی که ثابت بودن مقادیر CA125 و یا افزایش سطح آن نشان دهنده لزوم ایجاد تغییر در شیوه درمانی بیمار را مطرح می نماید.

 

بیمارانی که انجام آزمون CA125 در آنها توصیه می شود  

بیمارانی که علایم و نشانه های ابتلا به سرطان تخمدان را دارند و یا افرادی که تحت درمان برای این بیماری هستند بایستی آزمایش CA125 را انجام دهند. برخی محققین معتقد هستند که انجام این آزمایش در خانم هایی در سنین پس از یائسگی نسبت به خانم هایی که در سنین قبل از یائسگی هستند مفیدتر می باشد. اطبق نظر این محققین این آزمایش حداکثر صحت را در خانم هایی در سنین بعد از یائسگی که مبتلا به توده های لگنی هستند خواهد داشت.برخی تحقیقات آزمایش CA125 را به عنوان یک آزمایش غربالگری برای سرطان تخمدان پیشنهاد نمی کنند. چرا که سطح CA125 در برخی بیماران که در مراحل ابتدایی بیماری هستند در سطوح  نرمال قرار دارد و نیز این که در برخی بیماری های خوش خیم نیز افزایش سطح CA125 به چشم می خورد. این مطالعات آزمایش CA125 را برای پیگیری عود مجدد تومور در بیماران بهبود یافته ارزشمند ارزیابی می نمایند.

 

موارد دیگری که منجر به افزایش سطح CA125 می گردد

به طور معمول افزایش سطح CA125 زمانی که در ناحیه لگن التهاب ایجاد شود افزایش می یابد. لذا برخی موارد غیر سرطانی نیز می توانند باعث افزایش سطح CA125گردند. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در سه ماهه اول بارداری و در زمان پس از زایمان
  • فیبروئیدهای رحمی
  • اندومتریوزیس
  • کیست های تخمدانی غیر سرطانی
  • بیماری های التهابی لگن
  • سیروز کبدی
  • بدخیمی های دیگر غیر از سرطان تخمدان که منجر به افزایش سطح CA125 می شوند شامل : رحم ، لوله های فالوپ ، سینه ، پانکراس ، معده و ریه می باشد.

 

مقادیر نرمال CA125

بیشتر منابع سطوح 35 – 0 واحد در هر میلی لیتر ( U/mL )  را در خانم هایی که در سنین باردارای قرار دارند را نرمال در نظر می گیرند و بیشتر پزشکان سطوح بیش از 35 واحد در هر میلی لیتر را غیر طبیعی در نظر می گیرند. این عدد برای خانم های یائسه کمتر از 65 واحد در هر میلی لیتر می باشد.

 

در صورت افزایش سطح CA125  چه اتفاقی خواهد افتاد ؟

افزایش متوسط سطح CA125 در اکثر موارد حاکی از شرایط غیر سرطانی است ولی افزایش بالای سطوح CA125 می تواند نشان دهنده احتمال بروز برخی بدخیمی ها مانند تخمدان ، اندومتر و لوله های فالوپ باشد. با این وجود در برخی بیمارام با وجود ابتلا به سرطان تخمدان افزایش سطح CA125 مشاهده نمی شود.

در بیمارانی که مبتلا به سرطان اندومتر هستند سطوح خیلی بالای   CA125می تواند حاکی از گسترش سرطان به نواحی خارج از رحم باشد. همچنین پزشکان با کاهش مقادیر CA125 به موفقیت آمیز بودن روش درمانی پی خواهند برد.

با وجود مطالب بیان شده با افزایش سطح CA125 در بیمار پزشک برای تصمیم گیری نهایی و رسیدن به تشخیص قطعی نیاز به انجام آزمایشات و روش های تشخیصی بیشتری خواهند داشت تا بتوانند به تشخیص دقیق و به دنبال آن بهترین شیوه درمان دست بیابند.

درباره ما

آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت(رویال تهران) با مساحت 500 متری در جنب پل سید خندان تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان  (شرکت های دولتی و خصوصی و سازمان ها و موسسات )می باشد. ضمنا آزمایشگاه بیمارستان رسالت پذیرای کلیه بیمه های تکمیلی می باشد.

 

تماس

آدرس : تهران - ضلع شرقی پل سید خندان، اول 45 متری رسالت، نبش ابوذر غفاری

تلفن : 02122862018  _ 02122852658
تلفن پشتیبانی شبانه روزی : 09198042925
فکس : 02122897319

 

 

نقشه آزمایشگاه

منوی اصلی