غذای بیماران تیروئیدی|رژیم غذای بیماران تیروئیدی

غذای بیماران تیروئیدی

نکات تغذیه ای برای بیماران تیروئیدی:

در حالی که غذاها و مکمل های خاص نمی توانند بیماری تیروئید را درمان کنند، خوردن یک رژیم غذایی سالم و مناسب می تواند از عملکرد تیروئید شما حمایت کند، به حفظ یا کاهش وزن کمک کند و حتی ممکن است به کاهش برخی از علائم شما مانند خستگی، یبوست و ... کمک کند.

تحقیقات بیشتری برای درک بهتر تاثیر غذا بر سلامت تیروئید مورد نیاز است، اما برخی شواهد علمی برای تاثیر برخی مواد مغذی بر عملکرد تیروئید وجود دارد.

وقتی به دنبال ایجاد برخی تغییرات هستید، بایدها و نبایدهای زیر مکان خوبی برای شروع هستند. به دنبال کمک یک متخصص تغذیه باشید که می تواند شما را راهنمایی کند.

استرس رژیم غذایی را محدود کنید

استرس رژیم غذایی در بدن شما ناشی از خوردن غذاهایی است که سبب:

1-التهاب، حساسیت یا پاسخ آلرژیک

ا2-فزایش یا نوسانات سریع در قند خون می شوند

یا حاوی:

سموم یا مواد شیمیایی هستند که می توانند پاسخ های ایمنی را تحریک کنند

مقادیر بالای چربی های ناسالم دارند

غذاهای فرآوری شده را کنار بگذارید.

غذاهای فرآوری شده تاثیر مستقیمی بر عملکرد تیروئید ندارند، اما زمانی که به شدت فرآوری شوند، مانند پیتزای منجمد، شام مایکروویو و دونات، برای هیچ‌کسی سالم نیستند. برخی از غذاهای بسیار فرآوری شده (مانند گوشت های فرآوری شده) حتی حاوی مواد خاصی هستند که سرطان زا (سرطان زا) در نظر گرفته می شوند.

همچنین، غذاهایی که به شدت فرآوری شده اند، معمولا کالری زیادی دارند که برای بدن مفید نیستند. اگر می توانید، بهتر است میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و غذاهایی را انتخاب کنید که حداقل فرآوری برای انها اتفاق افتاده باشد .

 نمک خوراکی را کنار بگذارید

اکثر افراد نمک زیادی مصرف می کنند. دستورالعمل های فعلی USDA نشان می دهد که بزرگسالان بیش از 2300 میلی گرم سدیم در روز مصرف نمی کنند. از آنجایی که بسیاری از غذاهای بسته بندی شده از قبل حاوی سدیم هستند، لذا افزودن نمک خوراکی به غذاها ممکن است میزان نمک  دریافتی را از حد مجاز بالاتر ببرد.

چربی های خوب را اضافه کنید

چربی های خوب مانند روغن زیتون، آووکادو و آجیل های سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این مواد دارای خواص ضد التهابی هستند که سبب حمایت از سیستم ایمنی بدن شما میشوند. برای حداکثر ارزش غذایی، به جای ماهی آزاد پرورشی، ماهی آزاد صید شده وحشی را انتخاب کنید. ماهی سالمون ه منبع مناسبی برای چربی خوب است.

تا حد امکان از گوشت های ارگانیک که با علف تغذیه می شوند، استفاده کنید. حیواناتی که با علف طبیعی تغذیه می‌شوند دارای گوشت سالم و نیز چربی‌ها و مواد مغذی سالم‌تر و در کل چربی کمتری هستند و در مقابل  گوشت حیوانات تغذیه‌شده با غلات این .یژگی ها را ندارند..

مصرف الکل را قطع کنید

نوشیدنی های الکلی اغلب حاوی کربوهیدرات و قند هستند. مصرف بیش از حد الکل باعث استرس بر روی کبد و سیستم ایمنی شما می شود.

شیرینی ها را محدود کنید

بیماری تیروئید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. برای کمک به کاهش این خطر و کاهش استرس رژیم غذایی، نوشابه‌های گازدار و سایر اشکال قند مانند عسل و ملاس را حذف یا کم کنید و  و تا حد ممکن از مصرف نوشیدنی‌های رژیمی و شیرین‌کننده‌های مصنوعی بپرهیزید.

از خوردن بیش از حد در یک وعده غذایی خودداری کنید

خوردن تا زمانی که سیر شوید باعث افزایش قند خون می شود که معمولاً به دنبال آن افت یا سقوط می کند.

خوردن به شکل آگاهانه یک راهکار مفید جهت جلوگیری از زیاده روی در غذا خوردن  است. این کار به مغز  شما زمان می دهد تا ثبت کند که سیر هستید و آگاهی شما را از این سیگنال ها بهبود می بخشد. همچنین، می تواند به هضم غذا نیز کمک کند.

یک استراحت غذایی شبانه به بدن بدهید

سعی کنید بعد از ساعت 8 بعد از ظهر غذا نخورید. و قبل از خوردن صبحانه به بدن خود 10 تا 12 ساعت استراحت دهید. هنگامی که می خوابید، بدن شما شروع به تولید هورمون های تیروئید، آدرنال و رشد می کند. انرژی این تولید را از چربی ذخیره شده شما می گیرد و در هنگام خواب می سوزاند.

مطالعات نشان داده اند که با دادن یک استراحت 10 تا 12 ساعته، بدن خود شرطی می شود که هر چند ساعت  فقط یک بار غذا دریافت می کند و به شما کمک می کند تا به سمت چربی سوزی شبانه حرکت کنید.

سموم را از بین ببرید

هورمون‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و آفت‌کش‌ها سم هستند و می‌توانند پاسخ‌های خودایمنی و التهابی را تحریک کنند. تا حد امکان غذاهای ارگانیک، بدون هورمون، بدون آنتی‌بیوتیک، مواد غذایی آزاد، صید وحشی و بدون آفت‌کش مصرف کنید.

یک رژیم غذایی که دوستدار تیروئید است  را امتحان کنید

از آنجایی که تیروئید هورمون هایی تولید می کند که بر کل بدن شما تأثیر می گذارد، لذا به آنچه می خورید حساس است. هرچه استرس غذایی بیشتری به خود وارد کنید، احتمال بیشتری برای تجربه التهاب دارید که می تواند واکنش های خود ایمنی شما را بدتر کند و در عملکرد تیروئید شما اختلال ایجاد کند. در اینجا روش هایی وجود دارد که می توانید آنها را امتحان کنید که مناسب تیروئید هستند و ممکن است التهاب را کاهش دهند

رژیم غذایی حذفی

عدم تحمل غذایی و آلرژن ها - برای مثال لبنیات، سویا و آجیل - می توانند باعث التهاب شوند و کاهش وزن را برای شما دشوارتر کنند. بهتر است یک رژیم غذایی حذفی را آزمایش کنید  و/یا تست آلرژی انجام دهید تا معلوم شود که  حساسیت غذایی یا آلرژی در شما وجود دارد یا خیر.

رژیم غذایی فاقد گلوتن

بیماری سلیاک در افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز سه برابر بیشتر از جمعیت عمومی است.

بیماری سلیاک یک وضعیت خودایمنی است که باعث واکنش ایمنی در سیستم گوارش شما به گلوتن، پروتئین موجود در گندم، جو و چاودار می شود که منجر به آسیب در روده کوچک شما می شود. ابتلا به این بیماری می تواند باعث جذب ضعیف مواد مغذی که برای سلامت تیروئید حیاتی هستند، مانند ید و سلنیوم، شود و توانایی بدن شما را برای جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید (لووتیروکسین) کاهش دهد.

جهت مبتلایان به بیماری سلیاک،  یک رژیم غذایی فاقد  گلوتن می تواند  به کاهش التهاب آنها کمک کند.

رژیم غذایی با گلیسمی پایین

رژیم غذایی حاوی گلیسمی پایین دارای  قند کم و کربوهیدرات های ساده است که به سرعت جذب بدن  می شوند، مانند برنج ،نان، غلات ماکارونی، سیب زمینی ، ذرت و. ..مزیت این رژیم این است که به تعادل قند خون کمک می کند که قند خون بالا باعث استرس رژیم غذایی می شود. قند خون بالا به طور مداوم می تواند التهاب زا نیز باشد، بنابراین کاهش و متعادل کردن قند خون استرس کلی روی هورمون ها، از جمله هورمون های تیروئید را کاهش می دهد.

رژیم خود ایمنی

رژیم خودایمنی بر کاهش التهاب و التیام سیستم ایمنی تمرکز دارد. برای هر نوع بیماری خودایمنی مناسب است و شامل حذف غذاهای خاص به مدت شش تا هشت هفته و سپس مصرف مجدد آنها به آرامی است.

 البته قبل از اینکه هر یک از این روش های غذایی را امتحان کنید، حتما با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که هیچ خطری برای وضعیت سلامتی خاص شما وجود ندارد.

 غذای بیماران تیروئیدی

غذاهای گواتروژن را در نظر بگیرید

بر اساس بعضی  تحقیقات انجام شده ، خوارکی هایی که به نام گواتروژن معرفی می شوند احتمال دارد بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارند. برخی از نمونه هایی از غذاهای غنی از گواتروژن عبارتند از کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ، توت فرنگی، هلو و بادام زمینی.

اگرچه لازم نیست به طور کامل از این غذاها اجتناب کنید، بهتر است  با پزشک خود در مورد چگونگی تعیین تأثیر آنها بر سطح هورمون تیروئید و علائم مشورت کنید.

فیبر کافی دریافت کنید

بسیاری از افراد که  مبتلا به بیماریهای تیروئید هستند معمولا دچار یبوست و یا اضافه وزن می شوند. فیبر برای سلامت قلب ،هضم غذا، افزایش احساس سیری و حرکات روده سالم مهم است.

دستورالعمل‌های USDA توصیه می‌کند که بزرگسالان 22 تا 33 گرم فیبر در روز بسته به سن و جنسیت مصرف کنند. فیبر  خوب باید از غذاهای پرفیبر مانند : غلات کامل ، سیب با پوست و لوبیا تهیه شود.

به خاطر داشته باشید که اگر شروع به خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا کنید، باید هورمون محرک تیروئید (TSH) خود را در عرض هشت تا دوازده هفته مجدداً بررسی کنید تا ببینید آیا نیاز به تنظیم مجدد دوز دارید، زیرا فیبر می‌تواند بر جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید شما تأثیر بگذارد. .

آب کافی بنوشید

هیدراته ماندن به عملکرد موثرتر متابولیسم کمک می‌کند و همچنین می‌تواند اشتهای شما را کاهش دهد، احتباس آب و نفخ را از بین ببرد، هضم را بهبود بخشد، و با یبوست و خستگی مقابله کند.

نوع، فرم و دمای آب را آزمایش کنید و ببینید که در کدام فرم بیشتر هیدراته می مانید ببینید که کدام فرم آب برایتان راحت‌تر است و آن را مصرف کنید مثلا آب در دمای اتاق به جای آب سرد یا آب گازدار یا آب فیلتر شده به جای شیر آب یا با اضافه کردن لیمو ، یا برش خیار، آب بیشتری بنوشید.

دستورالعمل های مصرف آب از 2000 میلی لیتر در روز (حدود 8 فنجان) تا 3800 میلی لیتر (حدود 16 فنجان) در روز بر اساس وزن شما متغیر است.

 

سطح ویتامینها  و مواد معدنی و ضروری را در بدن  حفظ کنید

کمبودهای تغذیه ای می تواند علائم بیماری تیروئید را بدتر کند. و اگرچه آنها دلیل بروز بیماری خودایمنی تیروئید نیستند، اما در افراد مبتلا به بیماری گریوز و تیروئیدیت هاشیموتو شایع هستند. وجود سطوح کافی از بعضی مواد مغذی جهت سلامتی شما  بسیار مهم است.

ویتامین D:

ویتامین D در حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی را ایفا می کند. این ویتامین در نتیجه قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خورشید در پوست شما ساخته می شود و همچنین در برخی مواد غذایی یافت می شود.

مطالعات علمی نشان داده‌اند که کمبود ویتامین D ممکن است با ایجاد بیماری‌های خودایمنی تیروئید مرتبط باشد و در افراد مبتلا به این بیماری‌ها شایع‌تر است. تحقیقات همچنین نشان داده است که مکمل ویتامین D ممکن است به کاهش هر دو آنتی بادی پراکسیداز تیروئید (TPO) و تیروگلوبولین (Tg) در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید کمک کند.

فواید ویتامین D

به بدن شما کمک می کند تا کلسیم را برای حفظ سلامت استخوان ها جذب کند

سیستم ایمنی انسان را بهبود می بخشد

فشار خون را کاهش میدهد

 این ویتامین احتمال  ابتلا به  دیابت و بیماریهای  قلبی را کاهش میدهد

غذاهای سرشار از ویتامین D

ماهی های چرب مانند :سالمون و ماهی تن

غلات

پنیر

زرده تخم مرغ

آب پرتقال غنی شده

دستورالعمل های فعلی نشان می دهد که بزرگسالان باید روزانه حدود 15 میکروگرم ویتامین D در روز دریافت کنند. بزرگسالان بالای 70 سال باید 20 میکروگرم در روز دریافت کنند. به گفته مؤسسه ملی بهداشت، اکثر مردم حداقل بخشی از نیازهای ویتامین D خود را از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید تامین می کنند.

ویتامین B12

همچنین کمبود ویتامین B12 در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی تیروئید و همچنین افراد مسن و افرادی که از رژیم گیاهخواری پیروی می کنند، بیشتر دیده می شود.

کمبود ویتامین B12 به دلیل نقش مهمی که در تشکیل گلبول‌های قرمز خون و عملکرد عصبی دارد، می‌تواند باعث خستگی، از دست دادن انرژی و نیز گزگزو بی‌حسی به دلیل اختلالات عصبی و تنگی نفس ناشی از کم خونی شود. دستورالعمل های فعلی نشان می دهد که افراد بالای 14 سال باید 2.4 میکروگرم در روز ویتامین B12 مصرف کنند.

فواید ویتامین B12

به سلولهای  بدن در سنتز DNA کمک می کند

 در سلامت گلبول قرمز نقش مهمی دارد

از کم خونی جلوگیری می کند

غذاهای سرشار از B12

گوشت

مرغ

ماهی

محصولات لبنی

تخم مرغ

سلنیوم

تیروئید دارای بیشترین میزان سلنیوم در بدن است  و این ماده جهت  سلامت تیروئید ضروری است، به خصوص که. سطح پایین سلنیوم سبب افزایش احتمال کم کاری تیروئید، تیروئیدیت هاشیموتو ،گواتر و بیماری گریوز می شود.

کمبود سلنیوم نسبتاً غیرمعمول است، در صورت داشتن مشکلات گوارشی یا جذب احتمال بیشتری وجود داردکه سطح سلنیوم پایینی داشته باشید و بهتر است از مکمل ها استفاده کنید. با این وجود ، سلنیوم بیش از حد مجاز نیز  می تواند سمی باشد. متخصصان توصیه می کنند که بزرگسالان 55 میکروگرم تا 400 میکروگرم سلنیوم  در روز مصرف کنند  و بیش از 400 میکروگرم در روز سلنیوم مصرف نکنند .

فواید سلنیوم

برای تولید هورمون تیروئید ضروری است

سبب  جلوگیری از آسیب سلولی می شود

 تقویت کننده  سیستم ایمنی است

احتمال سکته قلبی را کاهش میدهد

خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد

غذاهای سرشار از سلنیوم

آجیل

غذاهای دریایی مانند میگو، ماهی تن و صدف

دانه های آفتابگردان

مرغ

تخم مرغ

گوشت هایی مانند گوشت چرخ کرده، استیک گوشت گاو

فریتین/آهن

فریتین پروتئینی است که آهن بدن شما را ذخیره می کند و در صورت نیاز آن را آزاد می کند. اگر سطح فریتین شما پایین باشد، سطح آهن شما نیز کاهش می یابد که می تواند منجر به خستگی و احتمالا کم خونی شود.

کمبود آهن می تواند سبب کم کاری تیروئید شود. از آنجایی که بسیاری از علائم کمبود آهن مشابه علائم کم کاری تیروئید هستند یا همزمان رخ می دهند، ممکن است حتی متوجه مشکل خود نباشید. دستورالعمل های فعلی نشان می دهد که بزرگسالان بین 8 میلی گرم (مردان) تا 18 میلی گرم (زنان زیر 51 سال) آهن در روز مصرف می کنند. زنان مسن نیاز به آهن کمتری دارند و در مقابل  زنان شیرده یا باردار نیازمند آهن بیشتری جهت فعالیت های بدنی خود  هستند.

فواید آهن

برای ساخت هموگلوبین، که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند، حیاتی است

برای ساخت میوگلوبین که اکسیژن را به ماهیچه ها منتقل می کند ضروری است

برای تولید TSH ضروری است.

غذاهای سرشار از آهن

گوشت قرمز

جگر و قلوه

غلات غنی شده

طیور

آبزیان مانند ، ماهی قزل آلا و ماهی تن و صدف

لوبیا خشک

میوه خشک شده

غلات کامل

روی

روی یکی از مواد معدنی است که بدن  جهت  تولید هورمون تیروئید به آن نیازدارد  و نیز این ماده در فرآیند های متعددی در بدن نقش ایفا می کند  . سطوح پایین روی می تواند محرک کم کاری تیروئید باشد. از آنجایی که بدن شما راهی برای ذخیره روی ندارد، مصرف روزانه آن بسیار مهم است. دستورالعمل های فعلی نشان می دهد که بزرگسالان 8 میلی گرم (زنان) تا 11 میلی گرم (مردان) در روز باید مصرف  روی داشته باشند.

فواید روی

به متابولیسم هورمون تیروئید کمک می کند

 سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود  

از بهبود زخم پشتیبانی می کند

ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با افزایش سن مانند دژنراسیون ماکولا را کاهش دهد

 

غذاهای سرشار از روی

غذاهای دریایی مانند صدف، خرچنگ

گوشت قرمز

طیور

غلات کامل

لوبیا و آجیل

محصولات لبنی

غلات غنی شده

دریافت صحیح ید را درک کنید

ید برای تولید هورمون های تیروئید تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) ضروری است. کمبود ید سبب اختلال در عملکرد تیروئید می شود زیرا در این صورت بدن مواد اولیه کافی جهت تولید هورمون را ندارد. این امر به دلیل استفاده از نمک یددار غیر معمول است

ید بیش از حد نیز می تواند مشکل ساز باشد و به گواتر - بزرگ شدن تیروئید - کمک کند و به طور بالقوه باعث تشدید و بدتر شدن بیماری خودایمنی تیروئید شود.

هنگامی که افراد سطح ید پایینی دارند، معمولاً به دلیل کمبود آهن، پیروی از رژیم غذایی محدود یا مصرف برخی داروها است.

اگر پزشک بعد از معاینه و آزمایش خون متوجه گردد که دچار کمبود ید شده اید ممکن است  به طور موقت برای شما مکمل ید تجویز کند. با این حال، باید در نظر داشت  که مصرف مکمل های ید به جهت ابتلا به بیماری تیروئید توصیه نمی شود، زیرا ممکن است  وضعیت تیروئید شما  را بدتر کند، بنابراین بدون راهنمایی پزشک این کار را نکنید.

مراقب مسائل جذب باشید

توصیه می شود بعد از خوردن داروهای جایگزین هورمون تیروئید نباید تا یک ساعت بعد قهوه مصرف کرد حتی قهوه بدون کافئین نیز نباید مصرف شود. این به این دلیل است که قهوه می‌تواند بر جذب دارو تأثیر بگذارد و اثربخشی آن را کاهش دهد.

اگر حتماً باید همزمان هم داروی تیروئید و هم قهوه بخورید، با پزشک خود در مورد کپسول مایع لووتیروکسین به نام Tirosint صحبت کنید که تحقیقات نشان می‌دهد کافئین بر آن تأثیر نمی‌گذارد. همچنین می توانید با توصیه پزشک داروهای تیروئید خود را بجای مصرف در صبح قبل از خواب بخورید.

 

همچنین مهم است که حداقل چهار ساعت پس از مصرف داروهای تیروئید خود صبر کنید و قبل از مصرف مکمل‌های کلسیم یا آهن یا مصرف برخی از داروهای دیگر مانند آنتی اسیدها، این داروها نیز ممکن است جذب داروی شما را کاهش داده و اثربخشی آن را کاهش دهند.

سخن پایانی:

کار عاقلانه این  است که در مورد رژیم غذایی اعتدال رعایت شود. در حالی که برخی غذاها، نوشیدنی‌ها و مکمل‌ها وجود دارند که قطعاً باید از مصرف آنها با داروهای تیروئید خودداری کنید، اما معمولاً دلیلی وجود ندارد که شما نیاز به حذف کامل غذاهای خاص داشته باشید. بهتر است ابتدا با پزشک خود در مورد تغییرات در رژیم غذایی مشورت کنید.

 

مطالب مرتبط :

تیروئید عصبی

تفسیر آزمایش تیروئید

آزمایش و تشخیص تیروئید

بهترین زمان انجام آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید در منزل

درباره ما

آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت(رویال تهران) با مساحت 500 متری در جنب پل سید خندان تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان  (شرکت های دولتی و خصوصی و سازمان ها و موسسات )می باشد. ضمنا آزمایشگاه بیمارستان رسالت پذیرای کلیه بیمه های تکمیلی می باشد.

 

تماس

آدرس : تهران - ضلع شرقی پل سید خندان، اول 45 متری رسالت، نبش ابوذر غفاری

تلفن : 02122862018  _ 02122852658
تلفن پشتیبانی شبانه روزی : 09198042925
فکس : 02122897319

 

 

نقشه آزمایشگاه

منوی اصلی