آزمایش روتین | آزمایشگاه بیمارستان رسالت (رویال )

آزمایش روتین: آزمایش خون روتین یکی از راه‌هایی است که می‌توانید سلامت کلی خود را پیگیری کنید و به پزشک خود بگویید که در بدن شما چه اتفاقی می‌افتد. انجام آزمایشات روتین می تواند به شما در پیشگیری از بیماری مزمن با تشخیص زودهنگام یا کاهش شانس پیشرفت بیماری با نظارت معمول کمک کند. آزمایش خون منظم یک راه مهم برای پیگیری سلامت کلی شما است. انجام منظم آزمایش می تواند به شما کمک کند تغییراتی را که بدن شما با افزایش سن متحمل می شود تجسم کنید و به شما قدرت می دهد تا تصمیمات آگاهانه ای در مورد سلامت خود بگیرید. آزمایش خون تصویر مهمی از سلامت و رفاه کلی شما ارائه می دهد. این تحقیقات به شناسایی زودهنگام یک بیماری کمک می کند، که به نوبه خود می تواند از پیشرفت آن به مراحل شدیدتر جلوگیری کند. آنها همچنین می توانند به شما کمک کنند تا نشان دهید که بدن شما چگونه به درمان های مختلف بیماری های شما پاسخ می دهد.

آزمایش روتین در تهران

هر چند وقت یکبار باید آزمایش شوید؟

پزشک شما معمولاً توصیه می کند که حداقل سالی یک بار آزمایش خون معمول خود را انجام دهید. دلایل دیگری که می تواند شما را به انجام آزمایش خون ترغیب کند عبارتند از:

اگر خواهان تغییر در الگوهای زندگی هستید. ناهنجاری در پارامترهای مختلف مانند لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) می تواند به شما کمک کند رژیم غذایی یا برنامه تناسب اندام خود را تغییر دهید.

اگر در حال تجربه غیرعادی، مداوم هستید علائمی مانند خستگی، افزایش یا کاهش وزن غیر طبیعی، یا درد جدید

 اگر به خاطر سابقه خانوادگی یا عادت های  سبک زندگی در معرض خطر مبتلا شدن به برخی بیماری ها هستید.

 اگر می خواهید خطر بیماری ها یا عوارض را ارزیابی یا کاهش دهید، آزمایش خون منظم می تواند علائم هشدار دهنده اکثر بیماری ها را شناسایی کند.

 در اینجا لیستی از ده آزمایش خون روتین که نقش اساسی در حفظ سلامتی دارند و از نگرانی‌های مخفیانه سلامتی خودداری می‌کنند، آمده است:

  1. شمارش کامل خون (هموگرام)

 یک آزمایش روتین شمارش کامل خون، سطوح اجزای مختلف هر سلول اصلی را در خون شما اندازه گیری می کند، از جمله:

 

 گلبول های قرمز (RBC)

 گلبول های سفید (WBC)

 پلاکت ها

 هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز)

 هماتوکریت

 میانگین حجم جسمی

 و مقداری پارامتر خونی دیگر

 سطوح غیر طبیعی این تست های آزمایشگاهی می تواند نشان دهنده موارد زیر باشد:

 کمبود سلول های خونی کافی

 کمبودهای تغذیه ای، مانند ویتامین B6 یا B12

 التهاب بافت

 کمبود آهن

 علائم عفونت

 شرایط قلبی

  1. پنل الکترولیت

 یک آزمایش الکترولیت پایه شامل اندازه گیری ترکیبات معدنی خاصی در خون است، مانند:

 سدیم

 پتاسیم

 منیزیم

 کلرید

 ناهنجاری در این پارامترها بیانگر کم آبی، سوء تغذیه یا عدم تعادل هورمونی و غیره است.

 

  1. پانل کبد

 پانل کبد یا تست عملکرد کبد پارامترهای مختلف مانند آنزیم ها، پروتئین ها و سایر مواد تولید شده توسط کبد را بررسی می کند. برخی از مقادیر مهمی که آزمایش عملکرد کبد ارائه می کند عبارتند از:

 آلبومین

 آلکالین فسفاتاز (ALP)

 آلانین آمینوترانسفراز (ALT)

 آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)

 بیلی روبین.

 افزایش سطح این اجزا می تواند نشان دهنده بیماری های کبدی مانند کبد چرب، هپاتیت، سیروز و غیره باشد، در حالی که کاهش سطح ALP می تواند نشانگر تشخیصی اختلالات متابولیک استخوان باشد.

  1. پانل لیپید

 این آزمایش سطح انواع مختلف کلسترول و چربی های مرتبط را در خون تعیین می کند. معمولاً شامل:

 

 HDL یا کلسترول "خوب".

 LDL یا کلسترول "بد".

 تری گلیسیرید

 جمع کلسترول

 این پانل برای ارزیابی خطر بیماری های قلبی به ویژه در افراد مسن انجام می شود. نتایج این آزمایش همچنین می تواند بر انتخاب سبک زندگی شما تأثیر بگذارد و آن را بهبود بخشد.

  1. پانل تیروئید

 پانل تیروئید یا تست های عملکرد تیروئید، میزان تولید و واکنش تیروئید شما به برخی هورمون ها را ارزیابی می کند. آن شامل:

 

 تری یدوتیرونین (T3): این هورمون در ترکیب با T4 ضربان قلب و دمای بدن شما را تنظیم می کند.

 تیروکسین (T4): همراه با T3، این هورمون متابولیسم شما را تنظیم می کند.

 هورمون محرک تیروئید (TSH): این هورمون سطح هورمون هایی را که تیروئید شما ترشح می کند تعدیل می کند.

 سطوح غیر طبیعی این هورمون‌ها می‌تواند منجر به شرایط متعددی مانند سطوح پایین پروتئین، اختلالات رشد تیروئید و سطوح غیر طبیعی هورمون‌های جنسی از جمله تستوسترون یا استروژن شود.

  1. پانل دیابت

 آزمایش‌های تشخیصی دیابت شامل آزمایش‌های گلوکز پلاسما ناشتا (FPG)، قند خون بعد از غذا و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) است.

 پزشک شما وضعیت شما را ارزیابی خواهد کرد نتایج آزمایش دیابت و تعیین میزان کنترل قند خون شما. آزمایش HbA1c میزان گلوکز در بدن را ارزیابی می کند و عمدتاً برای نظارت بر کنترل قند یک بیمار دیابتی انجام می شود. آنها همچنین می توانند در تجزیه و تحلیل دیابت احتمالی یا افراد پیش دیابتی کمک کنند.

 

  1. تست مواد مغذی ضروری

 آزمایش‌های خونی که سطح مواد مغذی خاصی مانند آهن، ویتامین D، ویتامین B12 و منیزیم را در بدن ارزیابی می‌کنند، مهم هستند، زیرا این مواد برای عملکرد بهینه بدن بسیار مهم هستند.

 اکثر افراد به دلایل مختلف دچار کمبود این مواد مغذی هستند، از این رو ارزیابی این سطوح و تکمیل آنها در مواقعی که کافی نیستند ضروری است. مکمل این مواد مغذی می تواند از چندین اختلال مانند کم خونی فقر آهن، خطر افتادن، شکستگی، درد حاد یا مزمن و غیره جلوگیری کند.

  1. نشانگرهای التهابی

 آزمایش‌های نشانگرهای التهابی شامل پروتئین واکنش‌گر (CRP) هموسیستئین است. افزایش سطح CRP نشان دهنده التهاب در بدن است و با افزایش آن مرتبط است خطر حوادث قلبی، التهاب شریان، بیماری التهابی روده (IBD)، آرتریت روماتوئید یا افسردگی.

 افزایش سطح هموسیستئین، یک اسید آمینه رایج، طیفی از شرایط مانند سکته مغزی و بیماری قلبی، وضعیت ویتامین B6، B12 و فولات و بیماری های کلیوی را نشان می دهد.

  1. پانل انعقادی

 تست‌های انعقادی شامل تست زمان پروترومبین (PT) و نسبت نرمال شده بین‌المللی (INR) هستند، این دو، توانایی بدن شما در لخته شدن خون و زمان صرف شده برای لخته شدن خون را اندازه‌گیری می‌کنند. لخته شدن یک فرآیند حیاتی برای بدن است و این آزمایش‌های خون می‌توانند در صورت آسیب، عمل جراحی و غیره از خونریزی شما جلوگیری کنند.

 علاوه بر این، نتیجه این آزمایش‌ها می‌تواند شرایط زمینه‌ای مرتبط با لخته شدن نامناسب را تشخیص دهد، مانند:

 لوسمی میلوئید حاد

 هموفیلی

 ترومبوز

 شرایط کبدی

 کمبود ویتامین K

 بردن

 آزمایش‌های تشخیصی اغلب با شعاری مانند «پیشگیری بهتر از درمان است» توصیف می‌شوند. تشخیص زودهنگام بیماری های خاص می تواند از پیشرفت آن به شکل شدیدتر پیشگیری کند. با این حال، این آزمایشات آزمایشگاهی اغلب برای تشخیص نهایی مناسب نیستند. آزمایش‌های خون متعددی در ابتدا برای تشخیص هر گونه ناهنجاری استفاده می‌شود، که بیشتر با سایر تحقیقات با کمک یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی برای به دست آوردن تشخیص نهایی مرتبط است.

 اکثر آزمایشات خون نیاز به ناشتا بودن به مدت 8 تا 12 ساعت دارند که می تواند اطمینان حاصل کند که نتایج آزمایش فاقد هر گونه متغیری از جمله ویتامین ها، پروتئین ها و سایر مواد مغذی است تا نتایج آزمایش شما تا حد امکان دقیق باشد.

 بنابراین لازم است حداقل سالی یک بار آزمایش خون معمولی انجام شود. همیشه توصیه های پزشک خود را برای درک اینکه آیا برای اطمینان از سلامت مطلوب نیاز به انجام آزمایشات دیگری دارید یا خیر، رعایت کنید.

 

 

آزمایش ادرار چیست؟

آزمایش ادرار آزمایشی است که جنبه های بصری، شیمیایی و میکروسکوپی ادرار شما را بررسی می کند. این می تواند شامل آزمایش های مختلفی باشد که ترکیبات مختلفی را که با استفاده از یک نمونه ادرار از ادرار شما عبور می کند، شناسایی و اندازه گیری می کند.

ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اغلب از آزمایش ادرار برای غربالگری یا نظارت بر برخی بیماری های رایج سلامت مانند بیماری کبد، بیماری کلیوی و دیابت، و برای تشخیص عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) استفاده می کنند.

در حالی که چندین جنبه مختلف از سلامت شما را می توان با نمونه ادرار آزمایش کرد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما بسته به علائم و وضعیت شما، آزمایش هایی را که تحت آزمایش ادرار سفارش دهد، انتخاب می کند.

چه آزمایشاتی در تست ادرار وجود دارد؟

پزشک می تواند چندین آزمایش مختلف را در یک آزمایش ادرار بررسی کند. بسته به علائم شما، شرایط سلامتی موجود و/یا وضعیت، پزشک شما انتخاب می‌کند که کدام آزمایش ادرار را تحت نام  آزمایش ادرار سفارش دهد.

به طور کلی، یک نمونه ادرار برای جنبه‌های کلی زیر بررسی می شود:

 

  •  رنگ و ظاهر.
  •  یافته های شیمیایی
  •  یافته های میکروسکوپی

 

رنگ و ظاهر ادرار

 برای اکثر آزمایش‌های آنالیز ادرار، یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی بررسی می‌کند که چگونه نمونه ادرار با «چشم غیرمسلح» به نظر می‌رسد. آن‌ها بررسی می‌کنند که آیا شفاف یا ابری است و آیا رنگ پریده، زرد تیره یا رنگ دیگری است.

 

 رنگ طبیعی ادرار معمولاً کمی زرد است و بسته به میزان غلظت یا رقیق بودن ادرار شما می تواند از بی رنگ یا زرد کم رنگ تا کهربایی تیره متغیر باشد.

 بسیاری از چیزها می توانند روی رنگ ادرار شما تأثیر بگذارند، از جمله برخی داروها و مکمل ها و غذاهای خاصی که می خورید، مانند چغندر. با این حال، رنگ غیر معمول ادرار نیز می تواند نشانه بیماری باشد. به عنوان مثال، ادرار قرمز رنگ ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که خون در ادرار شما وجود دارد و می تواند نشان دهنده بیماری یا آسیب به بخشی از سیستم ادراری شما باشد.

 ادرار کدر معمولا همیشه  نشانگر ادرار ناسالم نیست. به عنوان مثال: سلول های اسپرم و پوست بی ضرر  هستندو می توانند ادرار شما را کدر کنند. سایر مواردی  که سبب کدر شدن  ادرار می شوند شامل:  گلبول های قرمز، گلبول های سفید و باکتری ها، این موارد می تواند  نشان دهنده چندین بیماری مختلف باشند، از جمله:

  •  کم آبی بدن
  •  عفونت دستگاه ادراری (UTI).
  •  عفونت های مقاربتی (STIs).
  •  سنگ کلیه.
  •  دیابت.

 یافته های شیمیایی ادرار

 برای بررسی جنبه های شیمیایی یک نمونه ادرار، تکنسین های آزمایشگاهی اغلب از نوارهای آزمایش خاصی به نام دیپ استیک برای آزمایش مواد شیمیایی خاص در نمونه ادرار استفاده می کنند.

 درجه تغییر رنگ روی میله می تواند تخمینی از مقدار ماده موجود را ارائه دهد. به عنوان مثال، یک تغییر رنگ جزئی در پد تست پروتئین ممکن است نشان دهنده مقدار کمی پروتئین موجود در نمونه ادرار باشد، در حالی که تغییر رنگ عمیق ممکن است مقدار زیادی را نشان دهد.

 انواع متداول تست‌هایی که از نشانگر استفاده می‌کنند ممکن است در آزمایش ادرار شامل موارد زیر باشد:

 آزمایش ادرار پروتئین: آزمایش ادرار پروتئینی وجود پروتئین هایی مانند آلبومین را در ادرار شما اندازه گیری می کند. سطح پروتئین ادرار بالاتر از حد نرمال ممکن است نشان دهنده چندین بیماری مختلف مانند نارسایی قلبی، مشکلات کلیوی و کم آبی بدن باشد.

 آزمایش سطح pH ادرار: آزمایش pH ادرار، سطح اسید و باز (pH) ادرار شما را اندازه گیری می کند. PH بالای ادرار می تواند نشان دهنده شرایط خاصی از جمله مشکلات کلیوی و عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد. PH پایین ادرار می تواند نشان دهنده شرایطی از جمله کتواسیدوز مرتبط با دیابت و اسهال باشد.

 آزمایش ادرار کتون: زمانی که بدن شما مجبور است چربی ها و اسیدهای چرب را تجزیه کند تا به عنوان سوخت برای انرژی استفاده شود، کتون ها ایجاد می شوند. این به احتمال زیاد زمانی اتفاق می افتد که بدن شما قند یا کربوهیدرات کافی به عنوان سوخت دریافت نکند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اغلب از آزمایش ادرار کتون برای بررسی کتواسیدوز مرتبط با دیابت استفاده می کنند.

 آزمایش ادرار گلوکز: آزمایش ادرار گلوکز میزان قند (گلوکز) در ادرار شما را اندازه گیری می کند نباید گلوکز در ادرار شما وجود داشته باشد، بنابراین وجود گلوکز می تواند نشانه دیابت یا دیابت بارداری باشد.

 آزمایش ادرار بیلی روبین: بیلی روبین یک رنگدانه زرد رنگ است که در صفرا، مایعی که توسط کبد تولید می شود، یافت می شود. اگر در ادرار خود بیلی روبین دارید، ممکن است نشان دهنده مشکلات کبد یا مجرای صفراوی باشد.

 آزمایش ادرار نیتریت: نتیجه آزمایش نیتریت مثبت می تواند نشان دهنده عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد. با این حال، همه باکتری ها قادر به تبدیل نیترات (ماده ای که به طور معمول در ادرار شما وجود دارد) را به نیتریت ندارند، بنابراین بااگر تست نیتریت منفی باشد امکان دارد که عفونت ادراری همچنان وجود داشته باشد.

 تست ادرار لکوسیت استراز: لکوسیت استراز آنزیمی است که در اکثر گلبول های سفید وجود دارد. وقتی این تست مثبت می شود ، امکان دارد  بیانگر التهاب در دستگاه ادراری یا کلیه باشد. معمولترین  علت گلبول های سفید در ادرار عفونت باکتریایی دستگاه ادراری (UTI) است.

 آزمایش وزن مخصوص ادرار: آزمایش وزن مخصوص غلظت تمام مواد شیمیایی را نشان می دهد ذرات در ادرار شما نتایج غیر طبیعی ممکن است نشان دهنده چندین وضعیت مختلف سلامتی باشد.

 

یافته های میکروسکوپی ادرار

 یک تکنسین آزمایشگاه ممکن است نمونه ادرار را زیر میکروسکوپ بررسی کند تا به دنبال مواد ریز در ادرار باشد، از جمله:

  •  سلول ها.
  •  قطعات سلولی
  •  گچ های ادراری
  •  مخاط
  •  باکتری یا سایر میکروب ها.
  •  کریستال ها

اگر نتایج آزمایش ادرار شما نشان می‌دهد که احتمال عفونت ادراری وجود دارد، ممکن است پزشک شما کشت ادرار را برای آزمایشگاه دستور دهد تا نمونه ادراری را که برای آزمایش اصلی داده‌اید بررسی کند. کشت ادرار  می تواند نوع باکتری عامل عفونت ادراری را مشخص کند.

 

 

درباره ما

آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت(رویال تهران) با مساحت 500 متری در جنب پل سید خندان تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان  (شرکت های دولتی و خصوصی و سازمان ها و موسسات )می باشد. ضمنا آزمایشگاه بیمارستان رسالت پذیرای کلیه بیمه های تکمیلی می باشد.

 

تماس

آدرس : تهران - ضلع شرقی پل سید خندان، اول 45 متری رسالت، نبش ابوذر غفاری

تلفن : 02122862018  _ 02122852658
تلفن پشتیبانی شبانه روزی : 09198042925
فکس : 02122897319

 

 

نقشه آزمایشگاه

منوی اصلی