آزمایش HDL | آزمایش خون HDL | تفسیر آزمایش خون HDL
High-Density Lipoproteins {HDL, HDL-c} Test آزمایش لیپوپروتئین های با چگالی بالا |
آزمایش HDL چیست ؟
آزمایش HDL همچنین با عناوین : آزمایش لیپوپروتئین با چگالی بالا، آزمایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا، آزمایش HDL-C، آزمایش کلسترول خوب شناخته می شود.
آزمایش کلسترول HDL (HDL-C) ، میزان کلسترول موجود در لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) را در نمونه خون شما اندازه گیری می کند.
کلسترول یک ماده مومی شکل است که به عملکرد صحیح سلول های بدن کمک می کند. با این حال، تجمع انواع خاصی از کلسترول در شریان های شما می تواند خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، حملات قلبی و سایر مشکلات سلامتی را افزایش دهد.
کلسترول HDL اغلب به عنوان "کلسترول خوب" شناخته می شود زیرا با سلامت قلب و عروق بهتر مرتبط است. در مقابل، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) "کلسترول بد" نامیده می شود زیرا با بیماری های قلبی عروقی مرتبط است.
کلسترول HDL تقریباً همیشه همراه با کلسترول تام اندازهگیری میشود و این دو اندازهگیری بخشهای اصلی آزمایش پانل لیپید هستند. تست متداول پانل لیپیدی کلسترول HDL ، کلسترول تام، کلسترول LDL و مولکول های چربی به نام تری گلیسیرید را اندازه گیری می کند.
هدف از انجام آزمایش HDL چیست؟
هدف از آزمایش HDL ارزیابی سلامت قلب و عروق شما از جمله خطر ابتلا به بیماری قلبی است. کلسترول HDL به عنوان یک نوع خوب کلسترول در نظر گرفته می شود که با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مرتبط است.
اندازه گیری کلسترول HDL و کلسترول تام با هم در یک نمونه خون به پزشک اجازه می دهد تا نسبت کلسترول HDL به کلسترول غیر HDL را به راحتی محاسبه کند. این برای ارزیابی سلامت قلب و عروق شما مهم است و به پزشک اجازه می دهد تا مقادیر نسبی کلسترول خوب و بد را درک کند.
آزمایش HDL می تواند در غربالگری، نظارت و تشخیص مشکلاتی که بر قلب، عروق خونی و گردش خون شما تأثیر می گذارد، نقش داشته باشد.
چرا انجام آزمایش HDL در غربالگری ها و یا چکاپ ها مهم است؟
غربالگری به دنبال مشکلات سلامتی قبل از بروز علائم است. هدف از غربالگری قلب و عروق، رسیدگی بهتر به مشکلات با یافتن آنها در مراحل اولیه است.
غربالگری یکی از رایج ترین روش هایی است که از آزمایش HDL استفاده می شود. هم در کودکان و هم در بزرگسالانی که علائم مشکلات قلبی عروقی ندارند، سطح کلسترول ممکن است به طور دوره ای بررسی شود.
سطح پایین HDL با افزایش خطر مشکلاتی مانند بیماری قلبی و سکته مرتبط است. همچنین با دیابت نوع 2 مرتبط است. به همین دلیل، آزمایش HDL می تواند برای تشخیص زودهنگام نگرانی های بالقوه جدی سلامتی مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس تجزیه و تحلیل سطح کلسترول تام، کلسترول HDL و کلسترول LDL خون، پزشکان می توانند از فرمول های خاصی برای تعیین اینکه آیا سطح خطر بیمار در مرز، متوسط یا بالا است استفاده کنند.
نظارت بر سلامت قلب خود با آزمایش HDL
در بسیاری از موارد، لازم است سطح کلسترول در طول زمان ردیابی شود. این به عنوان مانیتورینگ شناخته می شود و برای HDL معمول است که در فواصل زمانی تعیین شده آزمایش شود. رایج ترین موقعیت هایی که در آن HDL در طول زمان نظارت می شود عبارتند از:
- پس از آزمایش غیرطبیعی کلسترول قبلی: اگر قبلاً آزمایش کلسترول را با کلسترول HDL پایین یا LDL بالا انجام داده اید، ممکن است آزمایش مداوم برای نظارت بر سطح لیپید خود داشته باشید.
- پس از یک مشکل قلبی عروقی قبلی: اگر بیماری قلبی برای شما تشخیص داده شده است یا در گذشته حمله قلبی داشته اید، آزمایش کلسترول می تواند بخشی از نظارت بر سلامت شما در طول زمان باشد.
- پس از شروع درمان برای کاهش خطر قلبی عروقی: گاهی اوقات پزشکان تغییرات سبک زندگی یا داروهایی را برای بهبود سطح کلسترول شما توصیه می کنند و آزمایشات مداوم می تواند پاسخ شما را به درمان تجویز شده ارزیابی کند.
آزمایش HDL در روند تشخیص پزشک و درمان
در موارد کمتر، آزمایش HDL برای تشخیص است، که شناسایی علت یک مشکل سلامتی پس از شروع علائم است.
در صورت داشتن علائم خاص قلبی عروقی، پزشکان ممکن است آزمایش کلسترول را تجویز کنند. سطح HDL در تشخیص سندرم متابولیک، مجموعه ای از عوامل خطر برای دیابت، سکته مغزی و بیماری عروق کرونر قلب مورد توجه قرار می گیرد. آزمایش کلسترول همچنین می تواند در شناسایی برخی از مشکلات سلامتی که سایر اندام ها را تحت تأثیر قرار می دهند، دخیل باشد.
آزمایش HDL چه چیزی را اندازه گیری می کند؟
آزمایش HDL نمونه ای از خون را تجزیه و تحلیل می کند تا ببیند چه مقدار کلسترول در ذرات HDL وجود دارد. کلسترول، یک ماده مومی شکل که برای عملکرد سلولی اساسی مانند تشکیل غشای سلولی و برخی هورمونها مهم است، از طریق بدن در خون در داخل لیپوپروتئینهایی که از چربی و پروتئین تشکیل شدهاند، منتقل میشود.
انواع مختلفی از لیپوپروتئین ها وجود دارند که می توانند کلسترول را حمل کنند، از جمله HDL، LDL، و لیپوپروتئین های با چگالی بسیار کم (VLDL).
کلسترول موجود در ذرات LDL و VLDL می تواند در شریان ها تجمع کند و باعث مشکلات قلبی عروقی شود. در مقابل، ذرات HDL کلسترول را به کبد منتقل می کند تا بتوان آن را از بدن دفع کرد. از طریق این عملکرد و سایر عملکردها، HDL به محافظت در برابر سخت شدن و انسداد شریان ها کمک می کند.
در عمل، تقریباً تمام آزمایش HDL همچنین کلسترول تام را نیز اندازهگیری میکنند، که مجموع کلسترول موجود در انواع مختلف لیپوپروتئینها است. با کم کردن HDL از کلسترول کل، پزشک می تواند میزان کلسترول غیر HDL موجود را تعیین کند. علاوه بر این، آزمایش هایی مانند پانل لیپیدی ممکن است از یک فرمول ریاضی برای محاسبه میزان کلسترول LDL در نمونه خون شما استفاده کنند.
آزمایش HDL را چه زمانی باید انجام دهم؟
اینکه آیا آزمایش HDL مناسب است یا خیر بستگی به شرایط خاص شما دارد.
به عنوان یک آزمایش غربالگری، هیچ توصیهای وجود ندارد که مورد توافق همهجانبه در مورد تعداد دفعات اندازهگیری سطح کلسترول باشد. به طور کلی، در صورت داشتن عوامل خطر مانند فشار خون بالا، سیگار کشیدن، دیابت یا سابقه خانوادگی بیماری قلبی در سنین پایین، غربالگری زودتر شروع می شود. در صورت داشتن یک یا چند مورد از این عوامل خطر، آزمایش مداوم کلسترول ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد.
افراد بدون خطر بالا برای مشکلات قلبی عروقی معمولا غربالگری را در سنین بالاتر شروع می کنند و اغلب فواصل طولانی تری بین آزمایش های کلسترول دارند.
بهتر است با پزشک خود در مورد مناسب ترین طرح غربالگری برای وضعیت خاص خود صحبت کنید.
مروری بر توصیه های رایج برای غربالگری کلسترول ( آزمایش HDL) در جدول زیر آمده است:
گروه جمعیتی عوامل خطر دفعات غربالگری |
کودکان بدون عوامل خطر یک بار بین سنین 9-11; دوباره بین 17-21 |
کودکان یکی یا بیشتر هر 1-3 سال یکبار با شناسایی عامل خطر |
نوجوانان و بزرگسالان در هر سنی یکی یا بیشتر حداقل هر 5 سال یکبار؛ اغلب بیشتر بر اساس عوامل خطر خاص است |
مردان سن 20-45 بدون عوامل خطر هر 4-6 سال یکبار خانم ها سن 20-55 |
مردان سن 45-65 بدون عوامل خطر هر 1-2 سال خانمها سن 55-65 |
افراد بالای 65 سال با یا بدون عوامل خطر سالانه |
غربالگری اغلب با پانل لیپیدی انجام می شود، به خصوص برای آزمایش اولیه. با این حال، برخی از غربالگری ها ممکن است تنها با اندازه گیری کلسترول تام و HDL انجام شوند.
هنگامی که برای نظارت بر کلسترول در طول زمان استفاده می شود، اگر قبلاً مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب تشخیص داده شده باشد، ممکن است آزمایش HDL توصیه شود.
اگر در گذشته مشکلات قلبی عروقی یا سطوح غیرطبیعی کلسترول داشته اید، پیگیری سطح کلسترول نیز می تواند مهم باشد. اگر برای این مشکلات تحت درمان هستید، ممکن است از آزمایش HDL مکرر برای نظارت بر پاسخ شما به درمان استفاده شود.
اگرچه اساساً برای تشخیص مشکلات قلبی عروقی استفاده می شود، ناهنجاری در HDL می تواند همراه با سایر مشکلات سلامتی که تیروئید، پانکراس یا کبد را تحت تأثیر قرار می دهد رخ دهد. در نتیجه، آزمایش کلسترول ممکن است در فرآیند تشخیصی برای طیف وسیعی از شرایط پزشکی دخیل باشد.
چگونه می توانم آزمایش HDL را انجام دهم؟
چندین روش مختلف وجود دارد که می توان سطوح HDL را آزمایش کرد.
پزشک شما ممکن است یک چکاپ آزمایشگاهی را تجویز کند که نیاز به گرفتن نمونه خون از ورید بازوی شما در آزمایشگاه و یا توسط پرسنل مجرب نمونه گیری دارد.
می توانید آزمایش HDL را به صورت آنلاین از از طریق سایت آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) www.resalathospitallab.com و انتخاب نوبت گیری آنلاین درخواست دهید.
آیا می توانم در خانه آزمایش HDL بدهم؟
بله خوشبختانه آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) مجهز به تیم متخصص نمونه گیری در منزل است و شما عزیزان می توانید از طریق سایت آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) www.resalathospitallab.com و انتخاب نمونه گیری در منزل درخواست خود را ثبت کنید و یا اگر به اینترنت دسترسی ندارید می توانید با تیم پشتیبانی شبانه روزی آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) با شماره های 021-22852658 و یا 09198042925 تماس بگیرید و در نهایت تیم نمونه گیری در منزل آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) با هماهنگی شما به محل مورد نظرتان اعزام شده و با رعایت پروتکل های وزارت بهداشت از شما نمونه گیری می کند و به آزمایشگاه ارسال می کند؛ در نهایت می توانید جواب آزمایش خود را از طریق سایت آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) www.resalathospitallab.com و انتخاب جوابدهی آنلاین مشاهده کنید.
هزینه آزمایش HDL چقدر است؟
هزینه آزمایش HDL متغیر است. عواملی که می توانند بر هزینه آزمایش HDL تأثیر بگذارند عبارتند از اینکه کدام اندازه گیری ها شامل می شود، نمونه خون کدام آزمایشگاه گرفته می شود و آیا بیمه درمانی دارید یا خیر. ممکن است هزینههای جداگانهای برای خونگیری، ویزیتهای مطب پزشک و آنالیز آزمایشگاهی شما وجود داشته باشد. در بسیاری از موارد، اگر آزمایش HDL توسط پزشک توصیه شود، این هزینه ها حداقل تا حدی توسط بیمه درمانی شما پوشش داده می شود. میتوانید برای اطلاعات مربوط به هزینهها از جمله فرانشیز یا پرداختهای مشترک، با بیمه درمانی خود تماس بگیرید.
در آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) تمامی هزینه آزمایش ها طبق تعرفه تعیین شده توسط وزارت بهداشت است و هیچ هزینه اضافی از شما گرفته نمی شود. و با توجه به اینکه آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) با تمامی بیمه های درمانی پایه و تکمیلی قرارداد دارد بنابراین چنانچه شما بیمه درمانی داشته باشید از هزینه آزمایش شما طبق مقدار فرانشیز بیمه تان کسر می شود. هدف آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) راحتی شما مراجعین عزیز است.
نحوه انجام آزمایش HDL
نمونه خون برای آزمایش HDL از ورید بازوی شما گرفته می شود و این روش معمول معمولا در آزمایشگاه یا توسط تیم متخصص نمونه گیری در منزل آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) انجام می شود.
- قبل از آزمایش HDL
اگرچه برای اندازهگیری دقیق HDL در آزمایش HDL نیازی به اجتناب از خوردن یا آشامیدن نیست، مهم است که با پزشک خود در مورد اینکه آیا قبل از آزمایش HDL باید ناشتا باشید صحبت کنید.
برخی از آزمایشهایی که HDL را اندازهگیری میکنند، شامل آزمایش سطح کلسترول LDL نیز میشوند که میتواند تحت تأثیر مصرف اخیر غذا یا نوشیدنی قرار گیرد. در مواقعی که نیاز به ناشتایی دارید، بهتر است تا 12 ساعت قبل از خونگیری، چیزی غیر از آب نخورید یا ننوشید.
- در طول آزمایش HDL
آزمایش HDL، در طی یک روش معمول به نام رگگیری، نمونه خونی از شما گرفته میشود. در این روش شما مینشینید و یک متخصص نمونه گیری یک نوار الاستیک را دور بازوی شما میپیچد تا جریان خون در رگهای شما افزایش یابد. آنها از یک دستمال مرطوب ضد عفونی کننده روی پوست نزدیک رگ شما استفاده می کنند و سپس یک سوزن برای خارج کردن یک ویال خون وارد می کنند.
این نوع خونگیری معمولاً تنها چند دقیقه طول می کشد. ممکن است درد خفیف یا احساس سوزش ایجاد کند.
- بعد از آزمایش HDL
هنگامی که خونگیری کامل شد، متخصص نمونه گیری بانداژ یا سواب پنبه ای را روی محل سوراخ قرار می دهد تا خونریزی ادامه پیدا نکند. اگر از شما خواسته شده بود که ناشتایی بگیرید، بهتر است یک میان وعده در دسترس داشته باشید تا زمانی که آزمایش تمام شود برای جلوگیری از افت قند خون میل کنید. شما می توانید پس از انجام آزمایش به فعالیت های عادی بازگردید و معمولاً هیچ اثر ماندگاری نخواهید داشت، اگرچه ممکن است درد خفیف یا کبودی در بازوی خود داشته باشید.
در آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران)، این تست توسط دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی BECKMAN COULTER مدل AU680 ساخت کشور آمریکا انجام می شود و زیر نظر کارشناسان متخصص می باشد بنابراین تمامی تست های شما با بالاترین دقت و کیفیت توسط بهترین و بروزترین دستگاه ها و کیت های آزمایشگاهی روز آمریکا و اروپا انجام می شود.
در آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت (رویال تهران) مشتری مداری فقط یک شعار نیست.
نتایج آزمایش HDL
- دریافت نتایج آزمایش HDL
پس از خونگیری، نتایج آزمایش HDL معمولاً ظرف چند روز آماده می شود. گزارش کامل آزمایش HDL را می توانید از طریق لینک سایت آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت تهران (رویال تهران) که به محض آماده شدن جواب آزمایشتان به شما پیامک می شود مشاهده کنید یا اگر مایل به دریافت حضوری نباشید از طریق پیک آزمایشگاه برای شما ارسال می شود.
- تفسیر نتایج آزمایش HDL
HDL در آزمایش HDL به طور کلی بر حسب میلی گرم در دسی لیتر خون (mg/dL) اندازه گیری و گزارش می شود. گزارش آزمایش شما سطح HDL شما و همچنین محدوده مرجع برای سطوح HDL نرمال یا مطلوب را نشان می دهد.
- مقادیر طبیعی HDL در آزمایش HDL
مردان: > mg/dL 45 یا > mmol/L 0.75 (واحد SI)
زنان: > mg/dL 55 یا > mmol/L 0.91 (واحد SI)
|
mg/dL HDL (واحد SI) |
|
خطر بیماری قلبی |
مردان |
زنان |
پایین |
(1.55) 60 |
(1.81) 70 |
متوسط |
(1.17) 45 |
(1.42) 55 |
بالا |
(0.65) 25 |
(0.9) 35 |
- عوامل متعددی در تفسیر آزمایش HDL شما دخیل هستند، از جمله:
- سن شما
- جنسیت شما
- سابقه سلامتی و عوامل خطر قلبی عروقی
- کلسترول تام و سایر سطوح لیپید شما
از آنجایی که HDL به عنوان "کلسترول خوب" شناخته می شود، سطح بالاتر بهتر است و HDL بالای 60 میلی گرم در دسی لیتر به طور کلی عالی در نظر گرفته می شود.
برای اکثر افراد، سطح HDL که بالاتر از 60 میلی گرم در دسی لیتر است با کاهش خطر قلبی عروقی مرتبط است. با این حال، HDL بالا می تواند به دلیل برخی داروها، سوء مصرف الکل یا مشکلات تیروئید رخ دهد. HDL بالا نیز می تواند در برخی شرایط ارثی رخ دهد. در این موارد کمتر رایج، HDL بالا ممکن است مفید نباشد.
سطوح HDL که کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر هستند، پایین در نظر گرفته می شوند، اگرچه برخی سازمان ها سطوح زیر 50 میلی گرم در دسی لیتر را در زنان پایین می دانند.
HDL پایین یک عامل خطر برای مشکلات قلبی عروقی از جمله شرایط جدی مانند بیماری قلبی و سکته است. همچنین، HDL پایین می تواند بازتاب یک بیماری زمینه ای مانند دیابت باشد. خطرات سلامتی HDL پایین زمانی که همراه با سایر سطوح کلسترول غیرطبیعی مانند سطوح بالای کلسترول LDL "بد" یا با مسائلی مانند فشار خون بالا رخ می دهد، افزایش می یابد.
موارد دیگری که می توانند باعث کاهش سطح HDL شوند عبارتند از شرایط ارثی خاص، برخی داروها، برخی عفونت ها و بسیاری از شرایط پزشکی که باعث التهاب می شوند.
HDL یک اندازه گیری مهم است، اما به ندرت به تنهایی ارزیابی می شود. با در نظر گرفتن HDL همراه با عوامل دیگر، از جمله سطح کلسترول LDL و سایر جنبه های سلامت کلی شما، پزشک می تواند خطرات قلبی عروقی شما را بهتر ارزیابی کند.
در نتیجه، ضروری است که نتایج آزمایش HDL را با پزشک خود در میان بگذارید زیرا آنها در بهترین موقعیت برای توضیح نتایج برای سلامتی شما هستند.
اینکه آیا به آزمایشات بعدی نیاز دارید یا نه بستگی به نتایج آزمایش HDL شما دارد.
اگر هیچ فاکتور خطری برای مشکلات قلبی عروقی ندارید و سطح کلسترول HDL و غیر HDL سالمی دارید، معمولاً به هیچ آزمایش پیگیری فوری نیاز ندارید. با این حال، پزشک شما ممکن است غربالگری مکرر کلسترول را هر چند سال یکبار توصیه کند.
اگر HDL پایین یا سایر عوامل خطر قلبی عروقی دارید، ممکن است نیاز به آزمایشات بعدی داشته باشید. اینها می تواند شامل آزمایش های مکرر یا افزایش یافته کلسترول و یا تست استرس قلبی باشد.
صحبت با پزشک می تواند جزیی ترین اطلاعات را در مورد نتایج آزمایش HDL شما ارائه دهد. برخی از سوالات زیر ممکن است برای دریافت توضیحات دقیق از پزشک مفید باشد:
- سطح HDL من در آزمایش HDL چقدر بود؟ آیا این سطح برای من سالم است؟
- آیا انواع دیگری از کلسترول اندازه گیری شد؟ اگر چنین است، نتایج آن اندازه گیری ها چه بوده است؟
- آیا من عوامل خطر بیماری قلبی عروقی را دارم؟
- آیا باید آزمایش کلسترول دیگری انجام دهم؟ اگر تا زمانی که؟
- آیا آزمایش دیگری وجود دارد که برای ارزیابی سلامت قلب و عروق من توصیه کنید؟
- آیا برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی تغییراتی در شیوه زندگی یا درمان پیشنهاد می کنید؟
بیماری های مرتبط با موارد غیر طبیعی آزمایش HDL
- افزایش HDL در آزمایش HDL
- لیپوپروتئینمی فامیلی HDL: این بیماران دارای زمینه ژنتیکی HDL بالا هستند.
- ورزش شدید: ورزش شدید ومنظم به مدت 30 دقیقه، 3 بار در هفته، سطح HDL را بالا می برد. اگر ورزش از حداقل ذکر شده بیشتر باشد، HDL تا حد قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.
- کاهش HDL در آزمایش HDL
- سندرم متابولیک: این سندرم با پروفایل لیپیدی آتروژنیک (ALP) همراه می باشد که عبارت است از: HDL پایین، تری گلیسرید بالا، گلوکز ناشتا بالا، فشار خون بالا و چاقی شکمی که با اندازه گیری محیط کمر تایید شده است.
- پایین بودن فامیلی HDL: در بعضی از بیماران سطح HDL به طور ژنتیکی پایین می باشد، در نتیجه، در این بیماران احتمال CHD افزایش می یابد.
- بیماری هپاتوسلولار (مانند هپاتیت، سیروز): HDL در کبد تولید می شود. در صورت فقدان عملکرد کبد، HDL هم تولید نمی گردد و سطح آن کاهش می یابد.
- هایپوپروتئینمی (مانند سندرم نفروتیک، سوء تغذیه): کاهش پروتئین باعث کاهش ساخت HDL و افت آن می شود، اما اگر هایپوپروتئینمی شدید باشد و فشار انکوتیک کاهش یابد، تولید لیپوپروتئین تحریک می شود و عملا افزایش می یابد. با این حال افزایش HDL تنها در اواخر بیماری بروز می کند.
آزمایش های مرتبط با آزمایش HDL
- کلسترول: عبارت است از اندازه گیری کلسترول توتال خون که بخشی از مجموعه آزمایش های پروفایل چربی های خون می باشد.
- تری گلیسیرید: عبارت است از اندازه گیری تری گلیسیرید توتال خون که بخشی از مجموعه ی آزمایش های پروفیل چربی های خون می باشد.