آبله میمونی
آبله میمون بیماری است که توسط ویروس آبله میمونی به وجود می آید. این عفونت ویروسی در بین انسان ها و دام مشترک می باشد، به این معنی که میتواند از حیوانات به انسان منتقل شود. آبله میمون از انسان به انسان و از محیط هم به انسان سرایت می کند.
اما چرا این بیماری آبله میمونی نامیده میشود؟
این بیماری آبله میمونی نامیده نام دارد، به این دلیل که اولین بار در سال 1958 در کلنیهای میمونهایی که جهت انجام تحقیقات نگهداری شده بودند، شناسایی شد. چند سال بعد و در سال 1970 بود که این بیماری در انسان ها هم شناسایی شد.
مطالعاتی برای درک بهتر علائم آبله میمون در طول این شیوع جدید در حال انجام می باشد. به عنوان مثال، در این مطالعات تلاش میکنند تا متوجه شوند که چه بخش هایی از بدن میتواند تحت تأثیر آبله میمونی قرار بگیرد و علائم چقدر طول خواهند کشید. هر شخصی با علائمی که ناشی از آبله میمونی است یا هر شخصی که با فرد مبتلا به آبله میمونی در تماس است، باید به پزشک مراجعه نماید.
زخم ها و بثورات آبله میمونی چگونه است؟
التیام زخم ها ممکن است دو تا سه هفته طول بکشد و در صورت، کف دستها، کف پاها، کشاله ران، ناحیه تناسلی یا مقعد را می تواند درگیر کند. همین طور این راشها ممکن است در دهان، گلو، مقعد، واژن یا چشمها هم ایجاد شود.
تعداد زخمها از یک تا چند هزار زخم متغیر هستند. زخمهای روی پوست در ابتدا به شکل مسطح شروع خواهند شد، سپس پر از مایع شده، بعد دلمه میبندند و خشک شده و در نهایت میافتند. در این زمان لایهای تازه از پوست بر روی محل زخم ایجاد شده است.
علائم معمولاً به خودی خود یا با مراقبت هایی مثل دارو جهت از بین بردن درد یا تب برطرف خواهند شد. تا زمانی که همه زخمها کاملا خوب نشده اند، پوستههای ایجاد شده نیفتد و یک لایه جدید پوست زیر آن تشکیل نشده باشد، کسی که مبتلا به آبله میمونی است هنوز می تواند بیماری را به دیگران منتقل کند.
علائم و نشانههای آبله میمونی چیست؟
علائم و نشانههای آبله میمون از فردی به فرد دیگر متفاوت است. در مراحل اولیه بیماری، ممکن است تنها علائمی خفیف مانند بیماری آنفولانزا مثل تب، سردرد، درد عضلات، و خستگی داشته باشد یا حتی هیچ نوع علامتی مشاهده نشود.
اولین نشانه های قابلشناسایی برای آبله میمونی به وجود آمدن بثورات پوستی مانند تاول است. علائم بثورات میتوانند متفاوت باشند، اما نشانههایی که قابل شناسایی هستند شامل موارد زیر می باشند:
نشانه های اولیه برای بیماری آبله میمونی
توزیع بثورات
تعداد بثورات
ظاهر بثورات
درد و خارش
راه های انتقال آبله میمونی چیست؟
آبله میمون از راه تماس نزدیک با شخص یا حیوان آلوده به بیماری، یا از راه مواد آلوده به ویروس (مانند تماس با ضایعات، مایعات بدن، قطرات تنفسی و اشیا آلوده) و همین طور از راه ارتباط جنسی به انسان قابل انتقال می باشد. در موارد بسیار نادر، بیماری آبله میمونی میتواند از طریق حیوانات وحشی مثل موش به انسان هم منتقل شود.
متخصصان به این باور هستند که موارد جدید ابتلا به آبله میمونی خیلی نادر است و تعدادی از افراد مبتلا، کسانی هستند که با مردان همجنسگرا در ارتباط بوده اند. همین طور، کسانی که به نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند و بیماران HIV مثبت که تحت درمان هستند، خیلی در معرض خطر ابتلا به آبله میمونی می باشند.
بعضی دیگر از رایجترین راه های انتقال بیماری آبله میمون به شرح زیر می باشد:
تماس نزدیک و طولانی با فرد بیمار
تماس نزدیک با حیوان بیمار
لمس زخم یا مایعات بدن فرد بیمار
استفاده کردن یا حتی دست زدن به وسیله های شخصی بیمار
خوردن گوشت آلوده
گاز گرفته شدن توسط حیوان بیمار
آمیزش جنسی و رابطه جنسی محافظت نشده
روش تشخیص آبله میمون
علاوه بر تشخیص این بیماری بر حسب علائم بالینی آن، یکی از راه های مهم و تأیید شده جهت تشخیص دقیقتر، استفاده از آزمایش PCR و الایزای اختصاصی برای این بیماری می باشد. این راه ها به ما امکان می دهد تا با دقت بیشتری وجود ویروس شناسایی شود و به همین خاطر، نقش مؤثری در مدیریت کردن و کنترل این بیماری دارد شما همشهریان عزیز تهرانی برای انجام آزمایش آبله میمون می توانید به آزمایشگاه بیمارستان رسالت تهران مراجعه کنید این آزمایشگاه مجهز به ابزار های جدید برای انجام آزمایش آبله میمون است و دقیق ترین جواب ها را می توانید دریافت کنید برای اطلاعات بیشتر با شماره های ما تماس بگیرید.
آیا آبله میمونی قابلدرمان است؟
اگرچه خیلی از موارد ابتلا به بیماری آبله میمونی خودبهخود از بین می رود، اما کسانی که شدت بیماری در آنها زیاد است، میتوانند با مصرف داروهای ضدویروسی به طور کامل درمان شوند.
ممکن است از درمانهای آبله هم برای درمان بیماری آبله میمونی استفاده شود، اگرچه تاثیر گذرای آنها برای این بیماری محدود است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها پیشنهاد میکند که کسانی که به بیماری آبله میمونی در سطح شدید مبتلا هستند، مانند بیمارانی که دارای دستگاه ایمنی ضعیفی هستند، کودکان زیر ۸ سال سن و خانم های باردار باید بعد از مشورت با پزشک جهت درمان ضدویروسی اقدام نمایند.
آیا آبله میمونی خطرناک است؟
در بیشتر موارد، بیماری خطرناکی نیست و با استراحت کردن و مراقبتهای پزشکی در طی ۲ تا ۴ هفته کاملا خوب می شوند. اما در مورد بعضی از افراد باید محتاطانه عمل کرد. مانند:
افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
کودکان زیر ۱ سال
خانمهای باردار
افراد خیلی مسن
مراقبتهای شخصی و پیشگیری از آبله میمونی
از ترکاندن تاولها یا خراش دادن زخمها جدا خودداری کنید، چون که این کار میتواند فرایند خوب شدن را کند کند، بثورات را به دیگر قسمتهای بدن پخش کند و موجب عفونت زخمها شود.
تا هنگامی که دلمهها خوب نشده اند و پوست جدیدی زیر آنها ایجاد نشده است، قسمت های دارای ضایعه را اصلاح نکنید، چون این کار میتواند بثورات را به دیگر بخش های بدن پخش کند.
آبله میمون یک بیماری مهم است که نیازمند به آگاهی از آن و پیشگیری دارد. تزریق واکسن آبله و واکسن آبله میمون از مهمترین راههای برای پیشگیری از انتقال آبله میمونی می باشند.
آزمایشگاه تخصصی بیمارستان رسالت تهران با ارائه خدمات پیشرفته و بهروز خود در زمینه آزمایش تشخیص آبله میمون، در تلاش است تا از گسترش بیشتر این بیماری در کشور جلوگیری نماید. آزمایشگاه تخصصی بیمارستان رسالت تهران با بهرهگیری از تجهیزات مدرن و تیم متخصص خود، قادر است نتیجه های بسیار معتبری را ارائه کند که این کار میتواند به پزشکان و بیماران در اتخاذ تصمیمات درست کمک کند. هدف ما محافظت کردن از سلامت عمومی و اطمینان از دریافت خدمات تشخیصی کیفی جهت مقابله با بحرانهای بهداشتی می باشد.
مقالات بیشتر: