آزمايش اعتياد : بطور كلي آزمايش اعتياد يا آزمايش تشخيص اعتياد از طريق روش هاي :
آزمايش ادرار،آزمايش خون و آزمايش بزاق كه از روش هاي رايج اين آزمايش در ايران مي باشند انجام مي پذيرند .
آزمايش خون براي تشخيص اعتياد بهترين و مطمئن ترين روش به حساب مي آيد و آزمايشات تشخيص اعتياد از طريق بزاق و ادرار با توجه به اينكه عملكرد و نتيجه شبيه به هم نيز دارند در رتبه هاي بعد از آزمايش خون از جهت دقت ، صحت و قدرت تشخيص قرار دارند . در تست خون تشخيص اعتياد اطلاعات گسترده تر و دقيق تر در كنار پيچيدگي موجود در تست را به همراه دارد اما ماندگاري اثرات مواد در خون و ادرار متفاوت است و همين امر سبب گستردگي آزمايشات اعتياد شده است .
به طور مثال در حشیش و ماري جوانا كه با تاسف از پر مصرف ترين و محبوب ترين مواد اعتياد آور در ميان جوانان و نوجوانان محسوب مي شوند، براي اشخاصي كه به طور مداوم مصرف نمي كنند براي آزمايش خون به طور میانگین تا حدودا ١٢ روز بعد از آخرين مصرف در ادرار، تا حدود ١ ماه قابل تشخيص است .
لازم به ذكر است كه آزمايشات تشخيص الكل ، ترياك ، هروئين ، كوكائين ، B2 و ترامادول و غيره در محيط آزمايشگاه به صورت شبانه روزي انجام مي شود .
آزمايش تشخيص اعتياد
بر طبق آمار هاي اعلام شده رشد مصرف مواد اعتياد آور در ايران در خوش بينانه ترين حالت حدود ٣ درصد و در بدترين حالت حدود ٨ درصد اعلام شده و اين هشدار بزرگ را به ما ميدهد كه خطر جامعه اي بيمار به اعتياد روز به روز در حال افزايش است كه اين امر سبب پس رفت و به بار آمدن اتفاقاتي جبران ناپذير براي خانواده ها خواهد شد . جالب است بدانيد كه رشد اعتياد در ايران ٣ برابر رشد جمعيت اعلام شده است به اين معنا كه خانواده هاي ايراني نسبت به گذشته احتياج به اطلاعات بيشتري در مورد تاثيراتي كه مواد مخدر بر روحيات و خلقيات فرد مصرف كننده مي گذارد را در اختيار داشته و مطالعه كند تا با توجه بيشتر بخصىوص به قشر نوجوان جامعه كه از تاثير پذيري بيشتري برخوردارند و در نتيجه در معرض اين دام قرار دارند از ورود اين بلاي خانمان سوز در كانون مقدس خانواده جلوگيري كنند .
آزمايشگاه تشخيص اعتياد
بديهي است كه كليه آزمايشات تشخيص اعتياد و يا تست هاي عدم اعتياد در محل براي شركت ها ، ادارات ، خانواده ها نيز در صورت درخواست انجام مي شوند .
جواب در تست تشخيص اعتياد به ترتيب به المان هاي به ترتيب :
نوع ماده مخدر ، مدت زمان مصرف مخدرات و مقدار دوز مصرف شده توسط مصرف كننده تاثير مسقيم دارند وليكن ماندگاري اثرات مخدري كه قابليت تشخيص از طريق آزمايش را مي دهند در نمونه ادرار و خون و بزاق بسته به نوع ماده مصرف شده مدت زمان مصرف آن و مقدار استفاده شده بستگي دارد . اعتياد افراد به مواد مخدر مي تواند خلق و خو ، ارتباطات و روابط فرد و وضعيت جسماني وي تاثير كاملا مستقيم گذاشته و در صورت عدم پيشگيري از آن ممكن است منجر به نابودي زندگي شخص معتاد و فشار هاي رواني و دردسر هاي ناشي از آن به خانواده شود .
به همين دليل اين آزمايشگاه تمامي تعهد ، دقت و صراحت خود را در امر جواب گويي اين آزمايشات به كار گرفته است .
قابل توجه اشخاصي كه كه جهت استخدام به جواب منفي تست عدم اعتياد احتياج دارند كه شامل تست مورفين و حشیش مي باشد مي توانند در هر ساعت و روزي كه در نظر دارند از جمله روزهاي تعطيل رسمي با رجوع به آزمايشگاه امور مورد نظر خود را انجام دهند و يا در صورت درخواست انجام آزمايش در محل از طريق سايت ما و يا تماس با شماره هاي قرار داده شده در سايت با ما در ميان بگذارند .
تست اعتیاد
آزمایش سوء مصرف مواد (آزمیش دارویی ادرار، غربالگری داروئی)
آزمایش اعتیاد در افرادی که مصرف مواد مخدر نداشته اند منفی می باشد.
کاربرد آزمایش اعتیاد:
آزمایش سوء مصرف مواد برای تشخیص متابولیت های داروهای غیر قانونی که فرد مورد آزمایش مصرف کرده است مورد استفاده قرار می گیرد.
توضیح آزمایش اعتیاد:
کارفرمایان از آزمایش اعتیاد به قصد بهبود و حمایت از وضعیت سلامتی، ایمنی و تندرستی کارکنان خود استفاده می کنند. اکثر زیانی که متوجه صنایع می شود ناشی از سوء مصرف مواد می باشد، به همین دلیل برنامه ریزی برای انجام آزمایش های مربوط به اعتیاد در کارگاه ها رایج است. علاوه بر آن مصرف دارو مسئول کاهش تولید و افزایش موارد غیبت می شود. آزمایش اعتیاد را قبل از استخدام، قبل از تصدی مشاغل بالاتر به طور سالیانه پس از وقوع حوادث یا زمانی که ظن معقولی وجود دارد، انجام می دهند. کاربرد دیگر آن شامل موارد آزمایش های تصادفی و پیگیری و نظارت بر درمان می باشد.
در ابتدا معمولا یک غربالگری آزمایش اعتیاد صورت می گیرد. غربالگری آزمایش اعتیاد معمولا یک روش ارزان برای تشخیص مقادیر اندک انواع متابولیت های داروهای مصرفی رایج می باشد. در صورتی که نتیجه ی غربالگری مثبت باشد، آزمایشی دقیق تر و کمی روی همان نمونه انجام می دهند. آزمایش های غربالگری اعتیاد برای بسیاری از موارد در دسترس می باشد. رایج ترین آنها عبارتند از: آمفتامین ها، باربیتورات ها، بنزودیازپین ها، کوکائین، مت آمفتامین، آپیات ها (مورفین و هروئین)، کانابینوئید ها (ماری جوانا {THC})، فن سیکلیدین (PCP) و پروپوکسی فن. آزمایش الکل هم غالبا توسط نیروی انتظامی صورت می گیرد. آزمایش اعتیاد نه تنها برای تشخیص افراد مصرف کننده استفاده می شود، بلکه از آن به عنوان یک عامل بازدارنده هم استفاده می گردد. ورزشکاران را از نظر مصرف هورمون های آنابولیک مورد آزمایش قرار می دهند، زیرا این داروها ممکن است به نحوی غیر منصفانه باعث بهبود کیفیت فعالیتشان شود. شرکت های بیمه عمر و درمانی به طور معمول مراجعین را از نظر مصرف داروهای غیر قانونی مورد آزمایش قرار می دهند.
تا به امروز برای انجام این آزمایش منحصرا از نمونه ادرار استفاده شده است. ادرار به راحتی و به مقدار فراوان گرفته می شود و حاوی مقدار زیادی دارو و متابولیت می باشد. از همه مهم تر این که با آزمایش ادرار می توان مصرف دارو را ۱۴-۷ روز بعد هم تشخیص داد. آزمایش خون تنها مصرف دارو را در چند ساعت گذشته را منعکس می کند. امروزه استفاده از بزاق، تنفس و عرق برای ازمایش دارویی اختصاصی مهم و دقیق رو به افزایش است، ولی این روش های جدیدتر آزمایش بسیار گران می باشند. نمونه های گرفته شده از مو، مصرف مواد در ۳ ماه گذشته را نیز تشخیص می دهند. با این وجود، آزمایش ادرار روش اصلی آزمایش دارویی می باشد.
خون بهترین نمونه جهت آزمایش های غربالگری سم شناسی و مسمومیت (مانند سرب و CO) می باشد. نتایج سطح فعلی دارو را نشان می دهند که برای تعیین یا تغییر درمان استفاده می شوند. آزمایش های سم شناسی برای تشخیص داروی عامل مرگ فرد استفاده می گردند. همچنین هنگامی که مسمومیت در روند بیماری شرکت کرده است، این آزمایش ها برای ارزیابی بیمار استفاده می شوند.
غربالگری ادرار معمولا به روش EMIT یا RIA انجام می شود. ولی، قطعی ترین آزمایشات از روش گازکروماتوگرافی یا اسپکترومتری جرمی استفاده می کنند. در صورتی که در آزمایش EMIT هر یک از داروها از مقدار سرحدی تجاوز کند، آزمایش قطعی تر انجام خواهد شد.
به دلیل اینکه نتیجه مثبت می تواند تاثیر عمقی بر زندگی، شغل و مسئولیت های فرد بگذارد، تلاش برای تغییر نمونه ادرار برای فرد معتاد به دارو، غیر معمول نمی باشد. بنابراین، جهت اطمینان از نمونه صحیح، بو، رنگ، دما، کراتینین، pH و وزن مخصوص نمونه ادرار آزمایش می شود. در صورتی که نمونه این استاندارد ها را نداشته باشد، رد و نمونه دوم درخواست می شود.
عوامل مداخله گر در آزمایش اعتیاد
- دانه های خشخاش می توانند موجب نتایج مثبت کاذب مواد مخدر شوند.
- دود ماری جوانا می تواند موجب نتایج مثبت کاذب شود.
- ایبوپروفن می تواند موجب نتیجه کاذب THC شود.
- دارو های سرماخوردگی می توانند موجب نتیج مثبت کاذب آمفتامین شوند.
- آنتی بیوتیک ها (مانند آموکسی سیلین) می توانند موجب نتایج مثبت کاذب هروئین و یا کوکائین شوند.
- استفاده شدید از دیورتیک ها می تواند موجب کاهش سطح دارو در ادرار شود.
روش کار و مراقبت از بیمار
قبل از جمع آوری نمونه اعتیاد
- بر اساس راهنمایی های استاندارد روش کار را برای بیمار توضیح دهید.
- داروهای مصرفی تغییر دهنده یا مبهم کننده نتایج غربالگری را لیست کنید.
هنگام جمع آوری نمونه اعتیاد
- مطمئن شوید که بیمار ادرار خودش را می دهد. معمولا یک کارمند بهداشتی آموزش دیده بر جمع آوری نمونه نظارت می کند.
- مطمئن شوید که بیمار نمونه ادرار را تغییر نداده است.
- در آزمایشگاه، معمولا نمونه تقسیم می شود تا در صورتی که نتیجه بیشتر از مقدار سرحدی بود، آزمایش های قطعی تر انجام شوند.
بعد از جمع آوری نمونه اعتیاد
- نمونه را در ظرف مخصوص حمل و یا جایگاه قرار دهید.
- در عرض ٣ دقیقه پس از دفع ادرار، دمای نمونه ادرار را بررسی کنید. دما باید ٩٩-٩۷ درجه فارنهایت باشد.
نتایج آزمایش اعتیاد و اهمیت بالینی آن:
مثبت: نتایج بالاتر از سطح مرزی نشان می دهند که فرد مورد آزمایش در گذشته نه چندان دور، داروهای ممنوع را مصرف کرده است. سپس برای تایید و اندازه گیری کمی داروهای ممنوع، آزمایش های قطعی تر انجام می شوند.
آزمایش مرتبط با اعتیاد:
اتانول: نوع معمول دیگری از آزمایش دارویی می باشد که در صنعت و توسط نیروهای انتظامی استفاده می شود.
آزمایشگاه بیمارستان رسالت همواره به صورت شبانه روزی و تمام وقت در تمامی روزهای سال از جمعه ایام تعطیل رسمی آماده خدمت رسانی به مراجعین حضوری بوده و به عنوان یکی از با کیفیت ترین مراکز شبانه روزی و مجهزترین آزمایشگاه طرف قرارداد کلیه بیمه ها ( بیمه تامین اجتماعی، بیمه بانک سپه، بیمه خدمات درمانی، بیمه بانک کشاورزی، بیمه نیروهای مسلح، بیمه بانک مرکزی، بیمه آتیه سازان حافظ، بیمه بانک صنعت و معدن، بیمه شهرداری، بیمه بانک توسعه صادرات، بیمه کوثر، بیمه پارسیان، بیمه پانزده خرداد، بیمه کمک رسانی ایران SOS، بیمه دانا، بیمه رازی، بیمه دی، بیمه شرکت نفت بازنشستگان، بیمه ایران، بیمه سینا، بیمه البرز، بیمه نوین، بیمه آسیا، بیمه حکمت صبا، بیمه بانک ملی، بیمه تجارت نو، بیمه بانک صادرات، بیمه کارآفرین، بیمه بانک تجارت، بیمه معلم، بیمه بانک ملت، بیمه ما، بیمه میهن، بیمه SOS پاسارگاد، بیمه بنیاد شهید، بیمه ملت، بیمه سرمد، بیمه سامان، بیمه شرکت نفت) می باشد. ما برای آن دسته از افرادی که به هر دلیلی از مراجعه حضوری به آزمایشگاه و انجام امور مربوطه خود معذور می باشند، خدمات نمونه گیری در منزل را در نظر گرفته ایم. اگر قصد رزرو وقت برای انجام آزمایش در منزل را دارید می توانید از طریق تماس با تلفن های آزمایشگاه 09198042925 – 02122852658 و هم از طریق سایت آزمایشگاه www.resalathospitallab.com درخواست خود را با ما در میان بگذارید. ما همواره در تلاشیم تا بهترین کیفیت را چه از لحاظ نمونه گیری، چه از لحاظ دقت انجام تست ها و همچنین از لحاظ سرعت جوابدهی در اختیار مراجعین حضوری و غیر حضوری خود قرار دهیم.
تست اعتیاد چگونه انجام می شود؟
در تست هایی که در آزمایشگاه انجام میشوند، معمولاً یک غربالگری اعتیاد اولیه بر روی نمونه ادرار تمیز انجام می شود. نمونههای ادرار تمیز برای آزمایش اعتیاد به شکلی جمعآوری میشوند که از آلوده شدن نمونه با میکروبها جلوگیری شود. نمونه ادرار تمیز در آزمایشگاه، مرکز پزشکی یا دیگر محلهای تست جمعآوری می شود.
جمعآوری نمونه ادرار تمیز شامل چندین مرحله می باشد . بیماران در ابتدا باید دستان خود را با آب و صابون خوب بشورند و دستگاه تناسلی را با دستمالهای استریل در کیت آزمایش، تمیز کنند.
سپس بیماران شروع به ادرار در توالت میکنند. و قبل از این که ادرار متوقف شود، ظرف نمونه گیری را در فاصلهی چند سانتی باید نگه دارند. سپس بیماران داخل ظرف جمع آوری مخصوص، ادرار میکنند که باید تقریبا تا نصف آن پر شود.
آمادگی قبل از انجام دادن تست اعتیاد
فرایند جمعآوری ادرار میتواند بر حسب دلیل تست اعتیاد و الزامات محل آزمایش، متفاوت باشد. قبل از انجام دادن تست ادرار برای اعتیاد، بهتر می باشد در مورد نحوهی نمونه گیری، با پزشک یا کارکنان آزمایشگاه صحبت کنید.
چند راه وجود دارد که از راه آن از دستکاری کردن نمونه ادرار توسط بیماران جلوگیری خواهد شد. به عنوان مثال، ممکن می باشد جمع آوری نمونه ادرار تحت نظارت تکنسین یا پرسنل آموزشدیده انجام شود. در حین نظارت بر فرایند جمع آوری نمونه ادرار برای تست اعتیاد، ناظر سرویس بهداشتی را قبل از ورود فرد بررسی میکند. اگر به مشاهدهی مستقیم جمعآوری نمونه نیاز باشد، ناظر بیمار را در حین جمعآوری نمونه ادرار مشاهده میکند.
بیماران باید در مورد هر دارویی که مصرف میکنند به پزشک یا تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهند، به این دلیل که بعضی از دارو های بدون نسخه و تجویزی ممکن است بر نتیجه تست اعتیاد تأثیر بگذارند. خوردن دانههای خشخاش هم میتواند بر نتیجهی تست اعتیاد تأثیر بگذارد. بیماران نباید تا سه روز قبل از انجام دادن تست ادرار برای اعتیاد، دانههای خشخاش مصرف کنند.
مصرف چه داروهایی درتست اعتیاد مؤثر می باشد ؟
اگر از داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه یا مکملها استفاده میکنید، حتماً به تکنسین اطلاع دهید، چون این مواد ممکن است بر نتیجه تست شما تأثیر بگذارد. همین طور ، شما باید از غذاهای حاوی دانههای خشخاش خودداری کنید، به این دلیل که میتوانند در تست دارویی به عنوان مواد افیونی ظاهر شوند. بنابراین باید تا سه روز قبل از انجام دادن تست از مصرف موارد گفته شده خودداری کنید.
چندین دارو وجود دارند که میتوانند موجب مثبت کاذب در آزمایش شوند، مانند: بوپروپیون، برومفنیرامین، کلرپرومازین، دیفن هیدرامین ، کلومیپرامین، دکسترومتورفان، دوکسیل آمین، ایبوپروفن، ناپروکسن، پرومتازین، کوتیاپین، کینولونین، و کینولون ها سرترالین، تیوریدازین، ترازودون، ونلافاکسین، وراپامیل و… .
اگر نتیجه تست منفی باشد، به این معنی است که: داروهایی که مورد تست قرار گرفتند در نمونه یافت نشدند یا مقدار خیلی کمی از داروها پیدا شد، اما به اندازه کافی نبود که نتیجه تست مثبت باشد. اگر نتیجه تست مثبت باشد، به این معنی خواهد بود که یک یا چند دارو در مقادیری یافت شده که نشان دهنده استفاده یا سوء استفاده از دارو می باشد . تستهای مثبت نیازمند انجام تستهای بعدی هستند به این دلیل ممکن است اشتباه باشند (مثبت کاذب). تست پیگیری معمولاً آزمایشی خواهد بود که نتیجه دقیقتری ارائه میدهد.
آزمایشات خون تست اعتیاد
تست خون برای آزمایش اعتیاد ممکن است در زمان استخدام کردن متقاضیان کار یا کارکنان مشکوک به مصرف مواد انجام شود. یک تست خون مقدار الکل یا مواد را درخون گرفته شده از فرد اندازه گیری می کند. موادی که در تست مواد برای استخدام ارزیابی می شود عبارتند از: تریاک یا افیون، آمفتامین، کوکایین، ماری جوانا، متاآمفتامین، نیکوتین و الکل.
تست ادرار برای تست اعتیاد
برای کارکنان مشکوک به مصرف موادوویا متقاضیان کار تست ادرار جهت تشخیص دادن مواد و الکل متداولترین تست مورد استفاده می باشد .
یک تست ادرار معمولی با هدف استخدام شامل تست تریاک و محصولات آن، کوکایین، ماری جوانا، آمفتامین، متا آمفتامین، نیکوتین و الکل می شود.
تست ادرار ممکن است قسمتی از پروسه قبل از استخدام متقاضیان کار باشد یا توسط کارفرمایان به صورت تصادفی برای کارکنان با شرایط خاص مورد استفاده قرار گیرد.
تست ادرار یکی از رایج ترین و متداول ترین راه ها برای تشخیص اعتیاد می باشد که میتوان از آن برای تشخیص انواع مختلفی از مواد مخدر استفاده کرد.
از عیب های تست ادرار می توان به دقت نسبتاً پایین آن اشاره نمود به همین خاطر فرد معتاد می تواند با استفاده از داروها و بعضی مواد، نتیجه تست را تغییر بدهد.
از مزایای تست ادرار می توانیم به سرعت پاسخگویی و مقرون به صرفه بودن آن اشاره کنیم که همین مزایا سبب شده تا تست ادرار جهت تشخیص اعتیاد بیشترین کاربرد را برای محیط های کاری و قانونی داشته باشد.
چه داروهایی را قبل از انجام دادن آزمایش اعتیاد نباید مصرف کنید؟
ممکن است شخص تست دهنده اعتیاد نداشته باشد اما با مصرف بعضی از داروها جواب تست او مثبت شود. مصرف داروهایی مثل کدئین با دوز مصرفی بالا ، متادون و آمفتامین ها می تواند جواب تست شما را مثبت کند همین طور در ادامه به تعدادی از داروها اشاره کنیم که با مصرف آن ها احتمال مثبت شدن تست افزایش می یابد. دیکلوفناکمتادون، آمفتامین، آنتی هیستامین ها، داروهای ضد افسردگی، انواع مختلف داروهای آنتی بیوتیک، کدئین و…
مطالب مرتبط :