دیابت بارداری|دیابت بارداری چیست؟

دیابت بارداری چیست؟ دیابت بارداری (GD) نوعی دیابت است که در دوران بارداری رخ می دهد. این زمانی اتفاق می افتد که بدن شما قادر به تولید انسولین کافی برای حفظ میزان گلوکز (قند) در خون شما در سطوح مناسب نباشد. GD درمان نشده احتمال داشتن یک نوزاد بزرگ را افزایش می دهد و با عوارض تولد و همچنین خطرات سلامتی برای نوزاد (مانند پره اکلامپسی، دیستوشی شانه) همراه است. GD درمان نشده همچنین خطر مرده زایی در اواخر بارداری (هفته 36-40) را افزایش می دهد. زنانی که به GD مبتلا می شوند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده هستند. با این حال، درمان عالی برای GD وجود دارد و اکثر زنانی که مبتلا به GD تشخیص داده شده اند، زایمان طبیعی و نوزادان سالم دارند.

دیابت بارداری|دیابت بارداری چیست؟

 دیابت بارداری چیست؟

چرا غربالگری دیابت بارداری مهم است؟

همه زنان باردار باید بین هفته های 24 تا 28 بارداری غربالگری و آزمایش دیابت و قند خون برای GD را انجام دهند. اگر فاکتورهای خطر برای GD دارید، در اوایل بارداری آزمایش خواهید شد. این عوامل خطر عبارتند از:

  • سن بیش از  35 سال
  •  چاقی (به عنوان BMI قبل از بارداری بیشتر از 30 تعریف می شود)
  •  قومیت بومی، آفریقایی، آسیایی، اسپانیایی یا آسیای جنوبی
  •  سابقه خانوادگی دیابت
  •  سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • استفاده از کورتیکواستروئید در دوران بارداری
  •  بارداری قبلی با GD
  •  زایمان قبلی یک نوزاد بزرگتر از 4000 گرم

 آزمایش گلوکز خون شامل چه مواردی می شود؟

 به همه زنان باردار این آزمایش غربالگری بین هفته های 24 تا 28 بارداری پیشنهاد می شود. در صورت وجود سایر عوامل خطر، مانند چاقی، آزمایش ممکن است زودتر ارائه شود و سپس در صورت طبیعی بودن ابتدا تکرار شود. آزمایش غربالگری برای GD "چالش گلوکز" نامیده می شود، که هدف آن بررسی نحوه کنترل بدن شما با قند است. اندازه گیری 1 ساعت پس از مصرف نوشیدنی گلوکز انجام می شود. این آزمایش را می توان در هر زمانی از روز انجام داد زیرا آزمایش ناشتا نیست. اگر بعد از چالش قند خون شما نرمال باشد، دیگر نیازی به آزمایش ندارید. اگر بالا باشد تست دوم خواهید داشت. این آزمایش در هنگام صبح انجام می شود شما ناشتا هستید و باید قبل از آزمایش غذا نخورید. قبل از مصرف نوشیدنی گلوکز قند خود را آزمایش می‌کنید و 1 و 2 ساعت بعد دوباره آزمایش می‌کنید. اگر گلوکز شما بالاتر از مقادیر قطعی خاص باشد، به این معنی است که شما GD دارید.

 اگر دیابت بارداری داشته باشم چه کنم؟

 GD به طور فزاینده ای شایع است و حدود 7٪ از زنان به این بیماری مبتلا هستند. اگر مشخص شود که شما GD دارید، با پزشک خود همکاری نزدیکی خواهید داشت تا سطح گلوکز خون خود را در محدوده سالم نگه دارید. این شامل انتخاب یک رژیم غذایی سالم، افزایش وزن توصیه شده در دوران بارداری است. ورزش کنید و در صورت نیاز، انسولین یا قرص مصرف کنید تا قند خون خود را کاهش دهید. سلامت کودک شما با اندازه گیری منظم رشد و حجم مایع آمنیوتیک به دقت کنترل می شود. اگر GD دارید، برای تشخیص پیش دیابت و دیابت، آزمایش تحمل گلوکز را بین 6 هفته تا 6 ماه پس از زایمان تکرار می کنید. همچنین ممکن است بین هفته های 38-40 بارداری به شما القا شود. در نهایت، اکیداً توصیه می‌شود که زنان مبتلا به GD به نوزادان خود شیر بدهند.

از آنجایی که دیابت بارداری وضعیتی است که در دوران بارداری رخ می دهد، با ابتلا به دیابت از قبل در دوران بارداری شما یکسان نیست.

علائم دیابت بارداری چیست؟

به طور معمول، زنان مبتلا به دیابت بارداری هیچ علامتی ندارند. اکثر زنان پس از آزمایشات معمول در دوران بارداری تشخیص داده می شوند.

چه چیزی باعث دیابت بارداری می شود؟

هنگامی که باردار هستید، جفت شما هورمون هایی را برای کمک به رشد کودک تولید می کند. این هورمون ها همچنین مانع از عملکرد انسولین در بدن شما می شوند (به نام مقاومت به انسولین). زنان ۲ تا ۳ برابر بیشتر به انسولین نیاز دارند وقتی باردار هستند

 اگر قبلاً مقاومت به انسولین دارید، بدن شما ممکن است نتواند با این تقاضای اضافی برای انسولین مقابله کند. که منجر به افزایش بیش از حد سطح گلوکز خون می شود.

کسانی که  در معرض خطر بالایی جهت ابتلا به دیابت بارداری هستید:

 

  •  بالاتر از محدوده وزن سالم هستند یا در نیمه اول بارداری بیش از حد وزن اضافه می کنند
  •  بالای 35 سال سن دارند
  •  سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 دارند
  •  از یک بومی و جزیره نشین تنگه تورس یا برخی از پیشینه های آسیایی آمده اند
  •  قبلا دیابت بارداری داشته اند
  •  سندرم تخمدان پلی کیستیک داشته اند
  •  قبلا بچه بزرگی داشته اند
  •  برخی از انواع داروهای ضد روان پریشی یا استروئیدی مصرف می کنند

s/دیابت بارداری

 دیابت بارداری چطور مشخص می شود؟

 همه زنان معمولاً در هفته 24 تا 28 بارداری برای دیابت بارداری آزمایش می شوند. اگر در معرض خطر بالاتری هستید، ممکن است زودتر آزمایش شوید.

آزمایش دیابت و قند خون بارداری «تست تحمل گلوکز خوراکی» (OGTT) نامیده می شود. شما باید 10 ساعت ناشتا باشید (معمولاً یک شب). یک آزمایش خون گرفته می شود، سپس یک نوشیدنی گلوکز 75 گرم و آزمایش خون بعدی در 1 و 2 ساعت بعد انجام می شود. برای انجام آزمایش 2 ساعته باید در محل آزمایشگاه بمانید. برای انجام آزمایش خون بارداری در هفته اول در آزمایشگاه رسالت تهران با ما تماس بگیرید.

 

 دیابت بارداری چگونه مدیریت می شود؟

 اگر آزمایش دیابت انجام دادین و دیابت بارداری در شما تشخیص داده شد، مهم است که آزمایش سلامت جنین انجام دهید و توصیه های پزشک خود را دنبال کنید. مدیریت این بیماری و کنترل سطح گلوکز خون به جلوگیری از عوارض هم برای شما و هم برای نوزادتان کمک می کند.

 ممکن است به یک متخصص زنان و زایمان ارجاع داده شوید و ممکن است نیاز به قرارهای مکرر قبل از زایمان و نظارت منظم بر سطح قند خون خود داشته باشید.

 یک رژیم غذایی سالم

 پیروی از یک برنامه غذایی سالم در مدیریت دیابت بارداری مهم است. اغلب به مقدار کم بخورید و سعی کنید زیاد وزن نداشته باشید. رژیم غذایی سالم برای زنان مبتلا به دیابت بارداری شامل موارد زیر است:

دریافت کربوهیدرات شامل 3 وعده غذایی کم حجم و 2 تا 3 میان وعده در روز

تغذیه مورد نیاز در دوران بارداری:

  •  غذاهای پر فیبر
  •  اجتناب از غذاها و نوشیدنی هایی که حاوی قند زیادی هستند
  •  محدود کردن چربیها به ویژه چربی های اشباع شده

 ورزش

 فعالیت بدنی با شدت متوسط ​​- فعالیت بدنی که تنفس یا ضربان قلب شما را افزایش می دهد - می تواند به شما در مدیریت سطوح گلوکز خون و مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.

 بهترین شکل ورزش اگر دیابت بارداری دارید این است که پیاده روی را در برنامه روزانه خود قرار دهید. همیشه قبل از شروع ورزش در دوران بارداری ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

 دارو

 اگر با وجود تغییر در رژیم غذایی و رژیم ورزشی، سطح قند خون شما بالا بماند، ممکن است برای کاهش سطح قند خون خود به دارو نیاز داشته باشید.

 نشان داده شده است که هم تزریق انسولین و هم قرص های متفورمین برای نوزاد متولد نشده بی خطر هستند. اگر در هنگام بارداری قبلاً دیابت دارید، با پزشک خود در مورد اینکه آیا نیاز به تغییر هر یک از داروهای خود دارید یا خیر صحبت کنید.

 

 اگر در دوران بارداری نگران مصرف داروها هستید، خطرات آن را با پزشک خود در میان بگذارید. به یاد داشته باشید، خطرات عدم درمان دیابت بارداری برای شما و جنینتان بسیار بیشتر است.

 زایمان و تولد

 اگر دیابت دارید، اکیداً توصیه می شود که با حمایت یک تیم زایمانی تحت رهبری مشاور در بیمارستان زایمان کنید.

 بعد از تولد

 کودک شما پس از زایمان به نظارت ویژه نیاز دارد زیرا سطح گلوکز خون او ممکن است برای مدتی بسیار پایین باشد. برای بررسی، 2 تا 4 ساعت پس از زایمان آزمایش خون پاشنه پا انجام می شود. در اسرع وقت پس از تولد (در عرض 30 دقیقه) به نوزاد خود شیر بدهید تا به حفظ قند خون کودک در سطح ایمن کمک کند.

 اگر گلوکز خون کودک شما نمی تواند در سطح ایمن نگه داشته شود، ممکن است به مراقبت بیشتری نیاز داشته باشد. ممکن است به نوزاد شما قطره ای داده شود تا گلوکز خون او افزایش یابد.

 

 اگر دیابت بارداری داشتید، می توانید تمام درمان ها را پس از زایمان متوقف کنید. قبل از رفتن به خانه و در معاینه 6 هفته ای پس از زایمان، باید آزمایشی برای بررسی سطح گلوکز خون به شما پیشنهاد شود. همچنین باید در مورد رژیم غذایی و ورزش توصیه هایی به شما داده شود.

 همچنین اگر در حال برنامه ریزی برای بارداری دیگری هستید یا اگر احساس خوبی ندارید، باید هر سال آزمایشات منظم برای دیابت نوع 2 انجام دهید. اگر قصد دیگری ندارید بارداری، شما باید هر 3 سال یک بار آزمایش دهید.

 شیردهی برای زنانی که دیابت بارداری داشته اند توصیه می شود زیرا به تنظیم وزن شما و وزن جنین کمک می کند.

نحوه پیشگیری از دیابت بارداری؟

 دیابت بارداری اغلب قابل پیشگیری نیست. اما شما می توانید با داشتن وزن مناسب خطر خود را کاهش دهید. اگر قبل از بارداری اضافه وزن دارید، بهتر است ابتدا کمی وزن کم کنید.

 اگر باردار هستید و اضافه وزن دارید، اکنون سعی نکنید وزن خود را کاهش دهید. اما مهم است که افزایش وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید. اجتناب از افزایش بیش از حد وزن در دو سه ماهه اول یک راه عالی برای پیشگیری از دیابت بارداری است. اگر در بارداری قبلی دیابت بارداری داشته اید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلای مجدد به آن هستید. پزشک شما ممکن است آزمایش تحمل گلوکز خوراکی را در حدود 12 تا 16 هفته انجام دهد تا سطح گلوکز خون شما را بررسی کند و سپس دوباره در حدود 26 هفته.

 

عوارض دیابت بارداری چیست؟

در صورت عدم درمان، سطوح بالای قند خون می تواند مشکلات سلامتی جدی برای شما و کودکتان ایجاد کند. به این عوارض دیابت بارداری می گویند. اگر سطح قند خون شما در طول بارداری بالا بماند، ممکن است منجر به مشکلات بارداری مانند بزرگ شدن نوزاد، سقط جنین یا مرده زایی شود. داشتن یک نوزاد بزرگ می تواند منجر به عوارض و آسیب در حین زایمان شود و احتمال مداخله در زایمان مانند زایمان سزارین را افزایش دهد. اما نوزاد مبتلا به دیابت به دنیا نمی آید.

 اگر دیابت بارداری دارید، خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری و 50 درصد افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده دارید. همچنین کودک شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در زندگی بعدی قرار دارد.

جهت کاهش  خطر مبتلا شدن  به دیابت نوع 2:

  •  وزن مناسب را حفظ کنید
  •  یک رژیم غذایی سالم بخورید
  •  فعالیت بدنی داشته باشد
  •  میزان گلوکز  موجود در خون را  بررسی کنید

 

بعد از تشخیص چه اتفاقی می افتد؟

تشخیص دیابت بارداری می تواند کمی برای شما دلهره آور و ترسناک باشد. اما با مدیریت خوب سطح قند خون، احتمال اینکه از بارداری سالم لذت ببرید و نوزاد سالمی به دنیا بیاورید، بیشتر است.

نظارت بر سطح قند خون و رسیدن به نقطه امن دیابت، خطر عوارض را کاهش می دهد و شانس شما را برای داشتن یک بارداری سالم و نوزاد افزایش می دهد. با این حال، اگر دیابت بارداری شما به خوبی مدیریت نشود، می تواند شما را در معرض افزایش خطر ابتلا به عوارض قرار دهد.

 

آیا دیابت بارداری می تواند بر جنین تأثیر بگذارد؟

دیابت بارداری می‌تواند باعث بزرگ‌تر شدن جنین از حد طبیعی شود که می‌تواند منجر به زایمان دردناک‌تر یا سخت‌تر و ناراحتی احتمالی برای نوزاد شود. همچنین می تواند باعث هیپوگلیسمی نوزادی شود، یعنی زمانی که کودک شما پس از تولد قند خون پایینی داشته باشد.

اکثر زنان مبتلا به دیابت حاملگی فرزند سالم و بارداری طبیعی خواهند داشت. اما اگر دیابت بارداری درمان نشود، می تواند مشکلات جدی برای سلامتی شما و کودکتان ایجاد کند.

علاوه بر موارد فوق، سطوح بالای قند خون مداوم نیز می تواند منجر به موارد زیر شود:

زایمان القایی

سزارین

کودک شما در معرض خطر بیشتری برای اضافه وزن یا چاقی و ابتلا به دیابت نوع 2 در زندگی است. همانطور که کودک شما رشد می کند، مدیریت وزن، تغذیه سالم و فعالیت بدنی این خطر را کاهش می دهد.

نوزاد شما پس از تولد دچار زردی پوست و چشم (یرقان) می شود

همچنین خطر مرگ نوزاد شما در زمان تولد وجود دارد. اما به یاد داشته باشید، همکاری با تیم مراقبت های بهداشتی خود برای حفظ سطح قند خون در محدوده هدف، احتمال این مشکلات را کاهش می دهد و شانس بارداری و نوزادی سالم را افزایش می دهد.

 

اگر زن باردار دیابت بارداری داشته باشد چه اتفاقی می افتد؟

دیابت بارداری می تواند بر عملکرد جفت شما تأثیر بگذارد. اگر جفت شما آنطور که باید کار نمی کند، می تواند باعث ناراحتی کودک شما شود و بر حرکات او تأثیر بگذارد. اگر متوجه شدید که حرکات کودک شما کند شده، متوقف شده یا با حالت عادی متفاوت است، باید فوراً با ماما یا پزشک خود تماس بگیرید.

 

اگر دیابت بارداری داشته باشم آیا فرزندم دیابت می گیرد؟

فرزند شما به‌طور خودکار به دیابت مبتلا نمی‌شود، زیرا شما دیابت بارداری داشته‌اید، اما تحقیقاتی وجود دارد که نشان می‌دهد کودکانی که مادرانشان دیابت بارداری داشته‌اند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 یا چاقی در مراحل زندگی دارند. برای کمک به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 یا چاقی در فرزندتان، می توانید او را تشویق کنید که به طور منظم ورزش کند، رژیم غذایی سالم داشته باشد و وزن مناسبی داشته باشد.

 

با دیابت بارداری چقدر زود زایمان می کنید؟

در مورد بهترین زمان برای زایمان با پزشک خود صحبت کنید و ممکن است زودتر از زنانی که دیابت بارداری ندارند زایمان کنید. اکثر زنان مبتلا به دیابت که به خوبی مدیریت می‌شوند، نوزاد خود را به سلامتی به دنیا می آورند، اما اگر عوارضی مانند فشار خون بالا یا نوزادی بزرگ‌تر از حد متوسط ​​دارید، ممکن است نیاز به زایمان زودتر داشته باشید.

 

عوارض بهداشتی دیابت بارداری کنترل نشده برای نوزاد و مادر

دیابت حاملگی کنترل نشده یا درمان نشده می تواند شما و نوزادتان را در معرض خطر موارد زیر قرار دهد:

خطرات دیابت بارداری برای نوزاد

اضافه وزن در بدو تولد بیش از 4 کیلوگرم (ماکروزومی)

ناهنجاری های جنینی

مرگ ناگهانی جنین

سندرم دیسترس تنفسی جنین

قند خون پایین یا هیپوگلیسمی پس از تولد

زردی بعد از تولد

دیابت نوع 2 در زندگی

خطرات دیابت بارداری برای مادر

فشار خون بالا / پره اکلامپسی و اکلامپسی در دوران بارداری

عفونت مجاری ادراری

زایمان زودرس

زایمان سزارین

دیابت بارداری در بارداری آینده

دیابت نوع 2 در آینده

متخصصان می‌گویند: بیشتر زنانی که دیابت بارداری دارند و اقداماتی برای کنترل آن انجام می‌دهند، نوزادان سالمی به دنیا می‌آورند. به طور معمول سطح قند خون در مدت کوتاهی بعد از زایمان به حالت عادی بر می گردد.

پزشک سطح قند خون شما را بعد از زایمان و دوباره 6 تا 12 هفته بعد برای اطمینان از بازگشت به حالت عادی بررسی می کند. اگر قند خون شما نرمال باشد، احتمالاً هر سه سال یک بار از نظر خطر دیابت ارزیابی می شوید.

نگرانی در مورد این خطرات طبیعی است، اما سعی کنید زیاد نگران نباشید. هر بارداری خطراتی دارد، و اگرچه نمی‌توانید آنها را حذف کنید، اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید آنها را کاهش دهید.

اگر هر یک از عوامل خطر ابتلا به دیابت بارداری را دارید، اما مورد آزمایش قرار نگرفته اید، با ماما صحبت کنید.

اگر دیابت بارداری تشخیص داده شده است، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که توصیه های تیم مراقبت های بهداشتی خود را در مورد نحوه مدیریت بیماری خود دنبال کنید. مطمئن شوید که به تمام معاینات اضافی مراقبت های دوران بارداری خود نیز مراجعه کرده اید. به یاد داشته باشید، اکثر افرادی که در بارداری به دیابت مبتلا می شوند، تا زمانی که بیماری آنها تشخیص داده شده و مدیریت شود، حاملگی سالم و نوزادان سالمی دارند برای انجام آزمایش دیابت بارداری می توانید به آزمایشگاه رسالت مراجعه کنید و یا با شمار های 02122852658 و 02122862018 تماس بگیرید.

 

درباره ما

آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت(رویال تهران) با مساحت 500 متری در جنب پل سید خندان تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان  (شرکت های دولتی و خصوصی و سازمان ها و موسسات )می باشد. ضمنا آزمایشگاه بیمارستان رسالت پذیرای کلیه بیمه های تکمیلی می باشد.

 

تماس

آدرس : تهران - ضلع شرقی پل سید خندان، اول 45 متری رسالت، نبش ابوذر غفاری

تلفن : 02122862018  _ 02122852658
تلفن پشتیبانی شبانه روزی : 09198042925
فکس : 02122897319

 

 

نقشه آزمایشگاه

منوی اصلی