آزمایش تشخیص میکروب معده، تشخیص میکروب معده که با نام پزشکی هلیکوباکتر پیلوری نیز شناخته می شود به دو روش تهاجمی و غیر تهاجمی انجام می پذیرد . در روش آزمایشگاهی این تست که در دسته غیر تهاجمی قرار میگیرد، تشخیص میکروب معده که به آزمایش UBT نیز معروف است از طریق تنفس شخص انجام میشود .
هلیکوباکتر انسانی یا هلیکوباکتر پیلوری که عموما یکی از دلایل ورم معده و زخم معده و ناراحتی های معده نیز می باشد یکی از شایع ترین بیماری ها به حساب می آید به گونه ای که بر اساس آمار های جهانی در حدود بیش از هفتاد درصد از مردم دنیا به این ویروس آلوده هستند .
تست تنفسی تشخیص میکروب معده
چرا آزمایش UBT ؟
تست UBT به دلیل اینکه یک تست غیر تهاجمی به حساب می آید بدون هیچ گونه عوارضی در زمانی نسبتا کوتاه و بدون درد و بیهوشی و با هزینه ای بسیار کمتر نسبت به تست های تهاجمی(مثال : آندوسکوپی) انجام میشود .
چه مواردی را باید قبل از انجام این آزمایش در نظر داشته باشیم ؟
1- این آزمایش جزء آزمایش های ناشتا به حساب می آید پس به طور معمول شخص باید 6 الی 10 ساعت قبل از انجام آن از خوردن پرهیز کند .
2- از یک ماه قبل از انجام این آزمایش از خوردن آنتی بیوتیک ها ، از 15 روز قبل از خوردن امپرازول ، پانتوزول ، لانزوپرازول و همچنین قرص های معده مانند رانیتیدین و غیره خود داری کرد .
3- مسواک کردن قبل از انجام این تست و استقاده نکردن از قلیان و سیگار قبل از انجام این آزمایش از دیگر موارد مورد نیاز نیز می باشند .
آزمایشگاه پاتوبیولوژی بیمارستان رسالت(رویال تهران) واقع در شرق تهران با به کار گیری مجهز ترین و دقیق ترین دستگاه های آزمایشگاهی موجود در کشور به صورت شبانه روزی و تمام وقت حتی در روزهای تعطیل رسمی آماده خدمات رسانی بوده و همواره در تلاش است تا علاوه بر دقت و صحت در آزمایشات خود بهترین خدمات ممکن را در اختیار مراجعین خود قرار دهد .
میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )
بیش از نیمی از جمعیت جهان به میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )، گسترده ترین عفونت باکتریایی در جهان آلوده شده اند. حتی در کشورهای توسعهیافته که سطح کلی عفونت رو به کاهش است، پزشکان با نرخهای شیوع بالایی مواجه میشوند که حتی در بین بیماران مهاجر و از نظر اقتصادی ضعیفتر است. آزمایش سرولوژی یک روش رایج برای تشخیص آنتی بادی های میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) است، اما از آنجایی که بیماران می توانند سال ها پس از عفونت مثبت شوند، در تعیین بیماری فعلی مفید نیستند. پس چگونه می توان تصمیم گیری در مورد تشخیص و درمان گرفت؟
میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) به طور معمول در دوران کودکی به دست می آید. اگر درمان نشود، باقی می ماند و تا پایان عمر بیمار قابل انتقال است. میزان شیوع با افزایش سن افزایش مییابد، اما میزان کمتر عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در کودکان نشاندهنده پیشرفتهای اخیر در کنترل و انتقال در کودکان است. همچنین انتقال بین اعضای خانواده مکرر است.
علائم عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در ابتدا شامل درد در معده یا بالای شکم است. باکتری ها به مخاط محافظ معده نفوذ می کنند تا تحریک، تهاجم نوتروفیل ها و التهاب سطح معده را تحریک کنند که منجر به گاستریت می شود. مشخص نیست که چه بخشی از افراد در معرض، التهاب فعال را سرکوب یا فرار می کنند؛ اما برای کسانی که کلونیزاسیون مداوم دارند، گاستریت و ترشح اسید زمینه را برای عوارض بیشتر فراهم می کند.
در 20-10 درصد از بیماران مبتلا، التهاب مزمن و فعال منجر به ایجاد زخم معده می شود. برای بیمارانی که ترشح اسید دست نخورده دارند، میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) فراوانتر و التهاب بافتی در آنتروم معده با باکتریهای کمتر و التهاب کمتر در بدن برجستهتر خواهد بود. این بیماران بیشتر در معرض ابتلا به زخم های آنترال و اثنی عشر هستند. پیش از این، عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) عامل 90 درصد زخمهای اثنی عشر و 80 درصد زخمهای معده بود. در حال حاضر، در کشورهای توسعه یافته، اگرچه عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در حال کاهش است، بخش فزاینده ای از بیماری زخم پپتیک با استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مرتبط است. بیمارانی که درمان طولانی مدت را در نظر می گیرند باید از نظر عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) آزمایش شوند، زیرا این ترکیب خطر ایجاد زخم را بیشتر می کند. این تغییر بروز بر اهمیت تشخیص صحیح سوء هاضمه و زخم برای افتراق بیماری ناشی از داروها از بیماری ناشی از عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) تاکید می کند.
بیمارانی که ترشح اسید کم دارند، به ویژه آنهایی که از مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) استفاده میکنند، میتوانند به گاستریت در سراسر معده مبتلا شوند، با زخمهایی که التهاب در آنها شدیدتر است. عوارض زخم ها جدی هستند، از جمله خونریزی، سوراخ شدن و تنگی. اگر زخم های خونریزی دهنده ناشی از میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) باشد، احتمال عود آن زیاد است. درمان آنتی بیوتیکی برای از بین بردن باکتری معمولاً موفقیت آمیز بوده و این خطر را کاهش می دهد. هنگامی که ترشح کم اسید اجازه می دهد تا التهاب به طور مزمن فعال بماند، بیماران می توانند متاپلازی و در نهایت سرطان معده ناشی از التهاب ایجاد کنند. گاستریت آتروفیک پیش ساز سرطان معده است و ترشح اسید را حتی بیشتر کاهش می دهد.
عفونت عمومی میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) با افزایش 2-3 برابری خطر سرطان معده یا لنفوم مخاطی مرتبط با نوع لنفوئیدی (MALT) همراه است. سرطان معده قبلا یک نوع سرطان شایع بود. به موازات کاهش بروز عفونت های میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )، سرطان معده نیز کاهش یافته است و تخمین زده می شود که پانزدهمین سرطان شایع باشد. با این وجود، نرخ بقای کلی 5 ساله تنها 31 درصد است و بیش از 700000 نفر در سراسر جهان سالانه بر اثر سرطان معده جان خود را از دست می دهند. برای 35 درصد بیمارانی که بیماری متاستاتیک دارند، بقای نسبی 5 ساله تنها 5 درصد است. از آنجا که کلونیزاسیون میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) تنها بزرگترین عامل خطر برای سرطان معده است و از آنجا که باکتری ها به عنوان سرطان زا کلاس I طبقه بندی می شوند، تشخیص عفونت از نظر بالینی مهم است.
درمان میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )
توانایی درمان و درمان عفونت های میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) با آنتی بیوتیک ها مراقبت های بالینی بیماران را متحول کرده و روند بیماری های طولانی مدت را معکوس کرده است. از بین بردن میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) با بهبود شرایطی که مادامالعمر بوده است، التهاب را کاهش میدهد و اگر درمان قبل از ایجاد تغییرات آتروفیک انجام شود، حتی خطر سرطان را میتوان عملاً از بین برد.
چندین روش درمانی وجود دارد که می تواند موفقیت آمیز باشد . درمان سه گانه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد و شامل یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI)، آموکسی سیلین و کلاریترومایسین برای 10-14 روز است. درمان متوالی از آموکسی سیلین به همراه یک PPI برای 5 روز اول استفاده می کند و سپس به درمان سه گانه PPI و دو آنتی بیوتیک مانند کلاریترومایسین و تینیدازول می رود. ریشهکنی میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) به دلیل افزایش مقاومت سویههای میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) به کلاریترومایسین دشوارتر میشود و این درمانها را کمتر مؤثر میکند. اگر میزان مقاومت موضعی از 20٪ بیشتر شود. این مقاومت منجر به ایجاد یک درمان چهارگانه شده است که از یک PPI، یک محصول بیسموت و آنتی بیوتیک هایی مانند مترونیدازول و تتراسایکلین به مدت 14-10 روز استفاده می کند. با این حال، برای بیماران مبتلا به میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) که باردار هستند، بیسموت، تتراسایکلین و فلوروکینولون ها تراتوژن های بالقوه هستند و باید از آنها اجتناب شود.
به دلیل مقاومت آنتی بیوتیکی، تلاش برای از بین بردن میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) با این رژیم ها نرخ شکست رو به افزایشی دارد و دیگر نمی توان ریشه کنی آن را فرض کرد. از بین بردن باکتری باید 4 هفته پس از پایان درمان، با استفاده از آزمایشی مانند سنجش آنتی ژن مدفوع، به جای آزمایش سرولوژی (آنتی بادی علیه میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در عرض 3 هفته پس از عفونت تشکیل می شود) تأیید شود . دستورالعملها توصیه میکنند که آزمایشهای بعدی چهار هفته پس از درمان انجام شود، زیرا این بازه زمانی به هر بازمانده میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) اجازه میدهد تا دوباره به سطوح قابل تشخیص رشد کند .
تشخیص میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )
چندین گروه متخصص گوارش، رویکرد «آزمایش-درمان-آزمایش» را تأیید کردهاند که شامل ابتدا استفاده از یک آزمایش تشخیصی غیرتهاجمی برای تعیین اینکه آیا بیمار مبتلا به سوء هاضمه آلوده به میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) است، درمان در صورت وجود عفونت، سپس آزمایشهای بعدی انجام میشود. برای تایید حذف باکتری برای بیماران این امر از هزینه، ناراحتی و آندوسکوپی جلوگیری می کند. برای پزشکان، تشخیص می تواند سریع باشد و درمان با اطمینان شروع شود.
عفونت های میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) و علائم و التهاب مرتبط با آن می توانند موقت و کاهش پیدا کنند. بیماران معمولاً برای علائم ناراحت کننده در طول دوره التهاب فعال به دنبال مراقبت های پزشکی هستند. اگر آزمایش تشخیصی میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) مثبت باشد، باید درمان ریشه کنی برای جلوگیری از بدتر شدن بیماری و به طور بالقوه بهبود عفونت فعلی خود دریافت کنند. دستورالعمل ها نشان می دهد که اگر یک پزشک قصد دارد بیمار را برای میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) آزمایش کند، در صورت مثبت بودن بیمار باید تحت درمان قرار گیرد. بنابراین تصمیم اساسی این نیست که آیا درمان شود یا خیر، بلکه این است که چه آزمایشی باید برای تشخیص عفونت فعال استفاده شود.
آزمایشات میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: تهاجمی و غیر تهاجمی. آزمایشهای تهاجمی از آندوسکوپی بهعنوان وسیلهای برای مشاهده ضایعات و بیوپسی برای بافتشناسی، آزمایش سریع اوره آز، سنجش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) و کشت استفاده میکنند. آزمایشهای غیرتهاجمی شامل سرولوژی آنتیبادیهای هدایتشده با میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )، آزمایشهای تنفسی اوره و آزمایشهای آنتی ژن مدفوع است.
آندوسکوپی
برای پزشک، آندوسکوپی تنها روشی است که امکان تجسم ضایعات واقعی معده یا اثنی عشر و محل آنها در معده را فراهم می کند. مکان هایی که التهاب پیدا می شود با افزایش خطر گاستریت، زخم یا سرطان همراه است. این دانش برای تشخیص در مراحل پایانی بسیار ارزشمند است. با این حال، برای تشخیص میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )، سایر انواع آزمایش ها هم برای بیمار و هم برای پزشک راحت تر و ارزان تر هستند و به پرسنل بسیار آموزش دیده نیاز ندارند. خطرات بیهوشی و آندوسکوپی یک مشکل خاص برای بیماران باردار یا کودکان است و در صورت امکان باید از آن اجتناب کرد .
هنگامی که آزمایشهای غیرتهاجمی سادهتر خط مقدم نشان میدهند که آندوسکوپی مفید است، میتوان اطلاعات بیشتری را در طول معاینه آندوسکوپی بهدست آورد . علاوه بر این، بیمارانی که علائم هشدار دهنده (استفراغ، خونریزی گوارشی، کاهش وزن) دارند، باید بلافاصله و مستقیماً توسط آندوسکوپی بررسی شوند . بیوپسی بخش مهمی از این روش است و باید از حداقل 3 محل در معده و دوازدهه گرفته شود زیرا مناطق ملتهب اغلب تکهای هستند .
نمونه های بیوپسی برای بافت شناسی برای تعیین حضور باکتری در مناطق ملتهب و برای آزمایش سریع اوره آز برای تعیین زنده بودن باکتری استفاده می شود. در صورت نیاز به آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی، کشت، روش تایید نهایی زنده بودن باکتری است، همچنین می تواند از نمونه های بیوپسی تهیه شود، اما نیاز به محیط رشد خاصی دارد و رشد آن 5 تا 7 روز طول می کشد. با این حال، درمان آنتیبیوتیکی در عرض چهار هفته پس از آندوسکوپی (یا آزمایشهای آنتی ژن مدفوع) ممکن است باکتریها را به زیر سطح قابل تشخیص بدون ریشهکنی کامل سرکوب کند. بنابراین، برای جلوگیری از نتایج منفی کاذب، باید قبل از انجام این آزمایشات از مصرف آنتی بیوتیک اجتناب شود .
تشخیص مولکولی DNA میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) نیز از نمونه های بیوپسی امکان پذیر است. PCR کاملاً حساس است اما نمی تواند تعیین کند که آیا منبع باکتریایی DNA زنده است یا خیر . آزمایشات اوره آز سریع بر اساس فعالیت آنزیم اوره آز میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) زنده است که اوره را به آمونیاک تبدیل می کند. این گونه است که باکتری ها به طور طبیعی pH محل خود را در محیط اسیدی معده تعدیل می کنند . ترکیب آندوسکوپی با بافت شناسی و آزمایش سریع اوره آز به عنوان یک روش مرجع برای تشخیص میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در ایجاد آزمایش های آنتی ژن مدفوع سریع تر، ساده تر و غیر تهاجمی استفاده شده است .
سرولوژی
آزمایش آنتی بادی، آنتی بادی های IgG خاص میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) را در سرم، خون کامل یا ادرار تشخیص می دهد. این آنتی بادی ها حدود 3 هفته پس از عفونت ایجاد می شوند اما می توانند تا سال ها پس از رفع عفونت باقی بمانند. برای بیمار، نمونه ها در طول ویزیت مطب به راحتی بدست می آیند و نتایج آزمایش را می توان به سرعت به دست آورد. با این حال، آزمایش های آنتی بادی هیچ اطلاعات بالینی در مورد اینکه آیا عفونت میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) فعال و منشأ علائم فعلی است و بنابراین مستحق درمان است یا غیر فعال است، با علائم ناشی از علت دیگری که نیاز به بررسی دارد، ارائه نمی دهد. اگرچه سرولوژی یک آزمایش رایج برای میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) است، اما برای عفونتهای فعلی دقیق نیست و در مناطقی با میزان شیوع بالا یا بهعنوان یک آزمایش درمان، کاربرد محدودی دارد . بسیاری از آزمایشگاه ها دیگر آزمایش سرولوژی را به دلیل این اشکال ارائه نمی دهند.
تست تنفس اوره
برای سنجش، بیمار اوره با برچسب 13C یا 14C می نوشد. این روش برای کودکان و زنان باردار توصیه نمی شود. اگر میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) در معده وجود داشته باشد، اوره آز تولید شده توسط ارگانیسم اوره را از شیره معده به آمونیاک و CO2 تجزیه می کند. CO2 به ریه ها می رود و بازدم می شود. برای تعیین مقدار 14CO2 آزاد شده از کوکتل سوسوزن استفاده می شود. برای 13CO2 از طیف سنجی جرمی استفاده می شود. عملکرد تست UBT با عملکرد مشاهده شده با روش های تهاجمی قابل مقایسه است. بیماران باید از استفاده از مهارکننده های پمپ پروتون، آنتی بیوتیک ها و داروهای حاوی بیسموت برای چندین هفته قبل از استفاده از UBT ها خودداری کنند.
آزمایش آنتی ژن مدفوع
آزمایش آنتی ژن مدفوع یک گزینه غیرتهاجمی و ساده برای بیمار و پزشک است که آن را به یک ابزار خط مقدم خوب برای تشخیص تبدیل می کند. این آزمایش به طور خاص برای شناسایی عفونت فعلی با شناسایی آنتی ژن(هایی) طراحی شده است که توسط باکتری زنده میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ) تولید می شود و به مدفوع می ریزد. علاوه بر این، آزمایش آنتی ژن مدفوع، عفونت را از سرتاسر معده و دوازدهه منعکس می کند، که یک مزیت نسبت به آندوسکوپی است. آزمایش های آنتی ژن مدفوع برای انجام در آزمایشگاه های کوچک یا مناطق فقیر از منابع ساده است، شامل نمونه ای است که می تواند به صورت غیر تهاجمی جمع آوری شود (یک مزیت خاص در کودکان و سایر جمعیت های حساس)، و برای بیمار و کلینیک مقرون به صرفه است. به دلیل این ویژگی ها، آزمایش های مدفوع اولین انتخاب خوبی برای تشخیص اولیه میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori )، برای تأیید موفقیت درمان یا درمان ریشه کنی، و همچنین برای بیمارانی است که ممکن است نیاز به نظارت مکرر داشته باشند، مانند زنان باردار آلوده به میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری | Helicobacter pylori ).
مطالب مرتبط :
آزمایش سرطان روده بزرگ | آزمایش سرطان دستگاه گوارش
آزمایش تشخیص میکروب معده,تست تشخیص میکروب معده,آزمایشگاه تشخیص میکروب معده,تشخیص میکروب معده،میکروب معده ، هلیکوباکتر پیلوری ، آزمایش هلیکوباکتر